Analize și opinii

Avocatul Gheorghe Piperea: ”Care vă simțiți negaționiști? Că eu nu…”

Progresistii, tefelistii si conformistii au trecut la faza blestemelor contra “negationistilor”. Culmea cinismului este ca statuile si unii exponenti ai “eroilor din linia intai” a razboiului anti-covid preiau si amplifica aceste blesteme, invitandu-i pe sceptici sa respire aerul din sectiile ATI sau spunandu-le ca sunt asteptati in spitale, cu tot cu lumanari pregatite. Iubește-ți aproapele a devenit “urăște-ți aproapele”, iar primum non nocere (regula morala primordiala din juramantul lui Hypocrat) a devenit “mori, netrebnicule – uite-ți aici și lumânările”.

Asa-i ca traiti senzatia de film prost cu personaje din Evul Mediu? Doar ca tapii ispasitori nu mai sunt ereticii sau vrajitoarele din 1300-1500, ci persoanele ingrate care nu cred in eforturile ne-ipocrite si in statisticile ne-mincinoase ale autoritarilor pandemice. Niste infideli, evident, care merita arsi pe rug si trimisi in iadul covidian.

In treacat fie spus, lumea rationala nu neaga existenta acestui virus, a bolii si a deceselor, ci sunt (i) contra pretului disproportionat de mare, financiar, psihologic, etic si politic, al “preventiei” raspandirii sale, (ii) contra zidului gros de fum creat de isteria PR din jurul sau, in spatele caruia coruptia infloreste si prolifereaza imbogatitii de razboi, (iii) contra tendintei de neutralizare a democratiei sub pretextul “luptei” impotriva sa si (iv) contra intentiei autoritatilor pandemice de a ne transforma pe toti in suspecti* de infectare cu orice agent patogen, inlaturand dreptul fiecaruia dintre noi de a fi bolnav, de a fi ingrijit conform optiunii noastre si de a muri demn, langa familie, daca acesta ne-ar fi destinul.

Nu ascult de mai mult de doi ani radiourile de stiri, intrucat sunt impregnate de propaganda hashtagrezist si tefele, uneori de-a dreptul mizerabila. Azi, din intamplare, fiind in masina altcuiva, am ascultat stirile vreo 5 minute (nu va spun pe ce post, ca sa nu ii fac reclama).

Cele doua notiuni de baza fixate de propaganda oficiala si de PR-ul isteric cumparat de guvern erau : vidul legislativ si bagatelizarea pericolului. In cinci minute, aceste cuvinte au fost repetate de vreo 5 ori.

Vidul legislativ nu exista – masuri de preventie, de siguranta sau sanctiuni exista in legea noastra de cand lumea. Spre exemplu, daca un pacient a iesit din spital si stie ca este infectat cu acest virus, poate fi supus oricand unei internari fortate, cu titlu de masura de siguranta penala, daca asa decide un judecator. Este in Codul penal tot ce trebuie pentru o asemenea masura, nu e nevoie sa inventam nimic in locul acesteia.

Pe de alta parte, asa-zisul vid legislativ este in totalitate “creatia” autoritatilor pandemice. Nimeni nu i-a impiedicat pe cei ce se cred statui ale razboiului cu covidu’ sa emita acte normative corecte si nimeni nu i-a obligat sa emita acte normative anti-constitutionale pe incoerentii si lipsitii de inteligenta strategica din cadrul autoritatilor pandemice. Deciziile CCR, la sesizarile societatii civile si ale Avocatului Poporului, au venit ca o consecinta directa a incalcarii cu dispret suveran a Constitutiei si a CEDO.

Deranjeaza pe cineva CCR si CEDO? Atunci le atrag atentia celor care au achizitionat atat de scump “siguranta” contra covid ca vor mai fi ocazii in care autoritatile, oricare or fi ele, sa abuzeze de putere si sa incalce Constitutia si drepturile omului – acele viitoare incalcari nu vor mai fi calificate ca atare, pentru ca zilele astea se creeaza precedentul …

Bagatelizarea pericolului este, de fapt, o familiarizare cu riscul a marii majoritati a populatiei. A fost atat de exagerat mediatizat acest risc, s-au utilizat atat de multe mijloace de panicare, s-au rulat de atat de multe ori si atat de intens niste “specialisti” pe la tv si radio, incat lumea s-a saturat si nu mai crede tot ceea ce se spune in mass-media main-stream. Lumea s-a familiarizat cu “naluca” si, deci, nu se mai sperie de ea.

Pe de alta parte, chiar si cei care au vrut sa creada in minciuna oficiala, au luat de bune promisiunile autortiatilor pandemice ca criza va dura o luna – doua, dupa care lumea isi va reveni la normal. Toate restrictiile, toate renuntarile la drepturi, toate abandonurile (de exemplu, balul de absolvire sau vacanta), au fost acceptate in schimbul acestei promisiuni. Ce observa, insa, lumea? Ca aceste restrictii de drepturi nici nu au tinut doua luni, ci patru (cu posibilitatea prelungirii cel putin pana la Craciun) si ca au fost complet inutile, intrucat nu numai ca nu au scazut cazurile de infectare, dar au si “explodat” (daca dam crezare statisticilor oficiale).

In fine, este jenant si nedrept ca autoritatile pandemice, chiar daca e vorba de Comandantul actiunii (inca in functie), sa ni se spuna ca 30% dintre noi** nu am respectat regulile si ca, din cauza acestor 30% (si, mai nou, din cauza “negationistilor”), gripa este pe un trend ascendent in Romania, singurul loc din Europa unde se intampla asa ceva dupa 4 luni de pandemie. De fapt, cei mai multi dintre noi, inclusiv eu si cei apropiati mie, am respectat regulile, intocmai si la timp, ca si ceilalti cetateni ai tarilor UE.

Asadar, care va simtiti “negationisti”? Ca eu nu …

*in limba romana, cuvantul suspect are sensul principal de “persoana potential vinovata de savarsirea unei infractiuni”, precum si sensul subsidiar de “persoana care nu prezinta incredere”; un asemenea stigmat pe fruntea fiecaruia dintre noi nu doar ca ne poate exclude social, dar poate marca pe viata si dobori ca personalitate umana.

**cifra a fost pronuntata de Comdantul suprem aseara, la tvr, la emisiunea Romania 9.

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea Facebook