Analize și opinii

Angelo Davidescu: „Tot nu pot să tac.”

Tot nu pot să tac. E câte unul care scrie câte o carte de călătorie și se dă mare scriitor. Apoi, cu aura asta, face analize sofisticate. Ce spune el? Că vest-europenii sunt de vină pentru războiul ăsta, fiindcă au cumpărat de decenii gaze și petrol de la ruși. I-au alimentat lui Putin mașinăria de război cu mii de miliarde, auzi. Am mai auzit la alți proști inepția asta.
Inteligentul vrea să spună așa, de fapt: vest-europenii trebuia să cumpere gaz lichefiat de la americani, chiar dacă e trei ori mai scump decât al rușilor, care e la doi pași. Ce dacă? Europa trebuie să-și urmărească interesul ei economic? Noooo…, pe-al Americii. Adică, să alimenteze complexul militar-industrial, care a dus războaie motivate moral în ultimii 30 de ani, nu ca al rușilor de-acum în Ucraina, unde au 20 de mil. de ruși acolo, terorizați 8 ani de neonaziști. Pricepi?
Uite așa violează logica unii, dându-se „obiectivi”, „înțelepți”. Dar nu era mai bine ca UE să rămână neutră, un negociator între America și Rusia, să nu încurajeze niciun război, să-și vadă mai întîi de interesul ei? Că dacă o făcea, nu mai era războiul ăsta acum. Fiindcă Germania și Franța, alături de OSCE, garantaseră Acordul de la Minsk.
Nu, UE trebuia să pună pe butuci economiile țărilor membre și să nu mai cumpere gaz ieftin de la ruși, ci de trei ori mai scump, să susțină mașinăria de război americană. Așa da! E altceva! Nu mai e același lucru, mă înțelegi? Stai și te întrebi, oamenii ăștia au creier? Chiar vor pacea? Nu cred. Am spus că e greu cu logica?
Autor: Angelo Davidescu