Analize și opinii

Angelo Davidescu: SIMETRIE DE INTERPRETARE RAȚIONALĂ

Întrebare: Dacă Republica Moldova, stat independent, ar fi agresată de Rusia, ar trebui ca România să intervină în apărarea ei? Absolut! Fiindcă acolo majoritatea populației este de etnie română. Dintre care peste 1 mil. au și cetățenie română. Este o obligație morală.
Dar dacă Ucraina a atacat timp de 8 ani Donbass-ul (14.000 de morți, 1 mil. de refugiați), unde populația majoritară este rusă, Putin avea obligația morală să-i apere pe etnicii ruși? Dacă n-o făcea, nu era trădător? Câte semnale au dat…!!!
Când armatele Rusiei erau la graniță, în săptămâna aia, armata ucraineană a intensificat tirurile de artilerie în Donbass. Hai, atacați, abia așteptăm, a fost semnalul!
Stai așaaa…, zice acum el, „pupătorul de moaște” occidentale! Nu e tot aia. De ce nu e tot aia? Păi, zice el, Republicile din Donbass, Donețk și Lugansk, au început conflictul, prin faptul că și-au cerut autonomia. Deci au atentat la unitatea statului ucrainean.
Buuun…! Și când și-au cerut ele autonomia? Nu cumva după ce Ucraina a cerut (a fost împinsă) să adere la NATO? De ce trebuia să adere la NATO? A amenințat cumva Rusia Ucraina, până în 2013, când Occidentul a orchestrat Maidanul, răsturnarea guvernului liber ales, cu anexarea? Nicidecum.
Pe care stat, dintre cele rezultate după destrămarea URSS, a amenințat Rusia cu re-înglobarea? Niciunul. Aaaaa…, că a încercat să le mențină în sfera de influență economică? E altceva. Și normal. Oricine ar fi făcut la fel. Dar nu le-a amenințat militar.
Ucraina o ducea foarte bine ca zonă tampon între NATO și Rusia. Gaz la preț preferențial de la Rusia, câștiga din taxele de pe urma tranzitului gazelor către Occident, conductele traversând teritoriul ei. Putea avea relații excelente și cu UE. Era un grânar european. Ce-a vrut ea de fapt?
Poporul ucrainean n-a vrut nimic, săracul. Nu știa și nu știe pe ce lume trăiește. Nimeni nu l-a întrebat printr-un referendum. Vrei în NATO sau să rămânem neutri?
Păi cum să bagi în NATO, forțat, 20 de mil. de rusofoni? Ce să faci, să-i înarmezi forțat, cum faci acum cu bucovinenii, să lupte împotriva țării mamă? Ești dementă, Ucraino? Demenți sunt cei care susțin asta!
Decizia au luat-o oligarhii ucrainieni, spoliatori ai propriului popor, interesați să-și transfere miliardele în Occident. În investiții imobiliare. Și cum puteau face asta? Acceptând propunerile oneroase ale oligarhilor occidentali.
Vă scoatem banii, dacă acceptați schimbarea regimului. Zelensky, criminalul, al cui produs este? Al poporului ucrainean? Marș! Prostește, bă, pe alții! Al oligarhilor. Știe cineva averea din conturile occidentale a lui Zelensky? Nu? Dar se poate afla. Și unii au aflat. Numai doamna Z a cheltuit, în timp de război, zeci de mii de euro pe haine.
Întrebarea este una singură: De ce trebuie să sufere România? Din cauza jocului de interese străine? Ale unor borfași? Hai că nu ești bou! Pricepi! Dacă nu, rămâi bou! Suferim noi pentru Ucraina? Care se pișă pe minoritatea română, cea mai mare din Ucraina? Și pe bisericile ortodoxe de acolo? Și pe Delta Dunării? Cât de cretin poți fi? Poți, fiindcă plaja asta este mare.
LE. Angela Merkel: „Acordurile de la Minsk au fost pretextul ca Occidentul să câștige timp. Ucraina nu era pregătită să reziste la momentul acela.” Aha, deci Occidentul n-a luat niciodată în serios acele acorduri. Bravos! Acum Ucraina avea și Republicile Donețk și Lugansk, cu statut de autonomie. Își organizau alegeri libere și își trimiteau la Kiev reprezentanți în parlament. Acum e mai bine. Inclusiv pentru noi. Lume dementă.

Autor: Angelo Davidescu