Analize și opinii

Angelo Davidescu: „Mersul la Biserică „trebuie” înlocuit cu mersul pe trotinetă.”

Ca să strângă like-uri, share-uri, vizualizări și ce mai fac ei pe acolo, băieții de pe centurile de socializare improvizează sondaje. „Cine a fost un președinte mai bun? Băsescu sau Iohannis?” „Ce cuplu de comici ai marelui ecran preferați? Stan și Bran sau Vlad Voiculescu și Tolontan?” Am și eu un sondaj. „Care au fost cei mai răi comuniști? Comuniștii staliniști, comuniștii ceaușiști sau comuniștii pluseriști?” În topul meu, comuniștii staliniști sunt pe primul loc, iar comuniștii pluseriști au venit tare din urmă și cred i-au depășit pe comuniștii ceaușiști.
Potrivit uteciștilor pluseriști, „părinții trebuie să se alfabetizeze digital.” Sigur că da. Și bunicii „trebuie” să se alfabetizeze digital, dar întâi „trebuie” să le dăm un alt ordin. Mersul la Biserică „trebuie” înlocuit cu mersul pe trotinetă. Ați reținut acel „trebuie”? Pluseriștii mă surprind plăcut în fiecare zi. Au candoarea salutului voios de pionier, dar sunt plini de energie. Și dacă părinții nu vor să-și bage biblioteca în telefon și să vorbească giboneza corporatistă, ce le faceți? Eu propun să le aplicați metoda Pavlik Morozov.
Legenda spune că micuțul Pavlik Morozov a fost un școlar sovietic, în vârstă de 13 ani, care și-a denunțat tatăl pentru că „a uneltit împotriva orânduirii sovietice.” Tatăl destoinicului Pavlik Morozov a fost împușcat. Familia lui Pavlik Morozov l-a omorât pe Pavlik Morozov. Iar tovarășul Stalin l-a glorificat pe Pavlik Morozov. I-a făcut monumente. Nu un monument, ci monumente. Statui ale micuțului turnător. Și acum, surpriză! În multe cărți de istorie apărute în Occident, după 2015, puteți citi că Pavlik Morozov a denunțat acte de corupție.