Analize și opinii

Angelo Davidescu: LINIA ROȘIE NU POATE FI TRECUTĂ FĂRĂ SĂ TE ARZI

Istorici, filosofi, scriitori, analiști politici, jurnaliști, toți au interpretat incursiunea Rusiei în Ucraina în registrul nostalgiei Rusiei, a dictatorului Putin, după refacere Uniunii Sovietice sau marelui Imperiu Rus. Prostii. Doar niște novici în ale politicii pot crede asta. Cum să mai refaci așa ceva în condițiile lumii de azi? Crede cineva că Putin e un cretin, mai poate crede asta? Bine, unii experți în comunicare licitează asta ca să deturneze prostimea.
La ce asistăm de fapt? La faptul că Rusia, care de bună voie a acceptat destrămarea URSS, a Tratatului de la Varșovia și a sistemului comunist, în toată aria sa de influență pretinde, în scopul prezervării propriei securități, ca Occidentul să nu depășească linia roșie care ar însemna, într-un anumit context geopolitic, o amenințare directă la securitatea națională proprie.
Linii roșii au existat tot timpul între marile puteri. O linie roșie pentru URSS a fost încălcată atunci când a dus rachetele în Cuba. Și America a reacționat. Și China are o linie roșie: Taiwanul. Și Iranul are o linie roșie: Israelul. Și Coreea de Nord are o linie roșie. Dar și alte țări aflate în conflict au o linie roșie.
Numai NATO pretinde că n-are o linie roșie. Deși a avut cândva. Și-a asumat-o, dar a uitat. Pe vremea URSS. Atunci existau tratate clare. Și fiindcă pe vremea aia erau politicieni responsabili, nu ca Biden sau Zelensky, s-au ținut de cuvânt. Au trecut la dezarmare nucleară. Reciproc supravegheată. Paritate la focoase nucleare, acțiuni geopolitice comune.
Și uite că am ajuns la situația în care o țară, Ucraina, condusă de sorosisti, pusă în slujba idealului globalist, a decis că nu mai există linie roșie. Susținută de USA. Și acum trage ponoasele, fiind lăsată de izbeliște. Dar încurajată să lupte până la distrugerea totală de fanaticii din tribună. Sorosiști cu toții. Cinici! Foarte cinici! Dacă nu, inconștienți!

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu poti gasi niciodata suficiente motive pentru comiterea unei crime. Cu atat mai putin pentru o invazie militara cu urmarile grave asupra cetatenilor ucraineni. De ce trebuie omorati ucrainenii? De ce trebuie sa le bombardeze casele, spitalele scolile, bisericile, industria, etc ? Pentru a nu intra in NATO? Pai atunci si noi avem de luat tezaurul de la Moscova, trebuie sa bombardam Moscova?