Analize și opinii

Angelo Davidescu: DE CE SE TEM OCCIDENTALII SĂ CONFIȘTE ACTIVELE RUSEȘTI?

Confiscarea activelor rusești în SUA și Europa ar putea crea probleme pentru economia globală, a spus editorialistul New York Times, Patricia Cohen.
Referindu-se la declarațiile oficialilor americani, inclusiv a secretarului american al Trezoreriei Jennette Yellen, jurnalistul a remarcat că confiscarea bunurilor unui stat străin ar putea crea un precedent periculos în lume.
Cohen a explicat că țările occidentale nu sunt pregătite să facă acest pas, în ciuda declarațiilor insistente ale „cătorva state din Europa de Est și ale statelor baltice” cu privire la necesitatea de a transfera activele rusești la Kiev.
„Yellen și alții susțin că confiscarea conturilor rusești ar putea submina încrederea în dolar, cea mai folosită monedă pentru comerțul și tranzacțiile globale.
Guvernele străine pot fi reticente în a păstra bani în băncile americane sau a investi de teama să nu fie confiscate. în același timp, experții se tem că o astfel de mișcare ar putea expune activele americane și europene situate în alte jurisdicții la un risc mai mare de expropriere viitoare în cazul unui litigiu internațional.
Există, de asemenea, temeri că confiscarea ar submina credința în sistemul de legi internaționale. și acorduri”, a scris autorul. (ziuanews.ro)
Evident că actul de confiscare a activelor unui stat și ale cetățenilor săi – vorbim de proprietatea privată aici – ar deschide o cutie a Pandorei care n-ar mai putea fi închisă. Fiindcă la fel ar proceda și alte state în contexte similare, ar trece la măsuri de retorsiune.
Oricum dreptul internațional a fost grav avariat, asta ar mai lipsi, să se treacă la haiducie pe față. Care pe care!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu