Analize și opinii

Alina Mungiu-Pippidi: ”Serviciile secrete au preluat guvernarea prin intermediul PNL! SRI, lasă-ne bani de sănătate!”

Politologul Alina Mungiu-Pippidi susține că proiectul de buget înaintat de Guvernul Orban ne arată faptul că liberalii ar fi fost puternic sprijiniți din zona serviciilor secrete pentru a prelua guvernarea. Pippidi aduce ca argument faptul că scad bugetele la Educație și Sănătate, dar în schimb cresc cele ale serviciilor secrete.


”Proiectul de buget al guvernului Orban confirmă cele mai rele profeții din ultimii doi ani: nu PNL a câștigat alegerile și implicit guvernarea, ci instituțiile de forță.

În vreme ce politicienii se întrec în a incita lumea pe cazul Colectiv, unde subfinanțarea sistemului nostru de sănătate a fost dramatic expusă, proiectul noului buget pe anul 2020 a fost publicat de Ministerul de Finanțe și poate fi consultat aici. El propune tăieri drastice la Sănătate și la dezvoltare, cu creșteri masive la armată, interne și servicii secrete. Mare câștigător este SRI, o instituție care din anul 2015, de când a câștigat Klaus Iohannis alegerile, nu și-a mai publicat niciodată raportul pe care prin lege trebuie să îl prezinte Parlamentului, preferând să îl secretizeze, deși menirea acestui raport este controlul democratic al instituțiilor de forță. În plus, diverse categorii de pensionari își vor vedea afectate drepturile câștigate deja pentru ca să se poată asigura aceste sume pentru instituțiile de forță care par să fi câștigat alegerile, mai ales în detrimentul persoanelor și regiunilor defavorizate.

Sutele de mii de oameni care au votat în diaspora pentru o schimbare de regim nu sunt afectați direct de acest buget, pentru că ei nu trăiesc în România. Dar dacă într-adevăr au conștiință civică, ar face bine să îl citească și să își pună întrebările următoare:

E normal ca într-o democrație să dai bani la armată, STS, SRI și SPP și să reduci la Sănătate și la dezvoltare rurală (suntem țara cu cele mai sărace regiuni rurale din Europa – banii sunt indispensabili pentru cofinanțarea de proiecte europene) și la sănătate? O tăiere cu un sfert din bugetul Sănătății este echivalentă cu ajustarea structurală din Grecia în timpul crizei, când s-a deteriorat speranța de viață.

E normal ca într-o democrație să adopți bugetul între Crăciun și Anul Nou prin asumarea răspunderii, astfel încât nimeni, nu doar opoziția, dar nici partenerii sociali, să nu mai poată aduce niciun fel de corecturi?

Nu credeți că până la ruși, care au plecat din inițiativa lor din România în 1964 (din Europa Centrală s-au retras de-abia în 1989), sunt șanse mai mari să ne omoare infecțiile intraspitalicești, inclusiv pe voi, care, deși plecați, folosiți în toate vacanțele sistemul sanitar din România, pentru că e ieftin, cu alte cuvinte, dă mai mult decât primește?

Câștigătorii bugetului sunt:

– Ministerul Apărării are alocat un buget mai mare cu aproape 18%, respectiv 21,1 miliarde lei;

– Ministerul Afacerilor Interne va primi cu aproape 13,1% mai mult, respectiv 19,4 miliarde lei;

– Serviciul de Protecție și Pază va avea cu 19,5% mai mult, respectiv 272,7 milioane lei;

– Serviciul de Telecomunicații Speciale va primi cu 6% în plus, la 630,3 milioane lei

– Serviciul Român de Informații va primi cu 10,8% în plus, respectiv 2,67 miliarde lei.

Pierzătorii, conform Hotnews, sunt:

– Ministerul Sănătății, care va primi cu 23% mai puțin decât în 2019, respectiv 11,4 miliarde lei;

– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu 45,5% mai puțin (se scade PNDL), ajungînd la 5,5 miliarde lei;

– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu un buget mai mic cu 14,3%, respectiv de 18,3 miliarde lei;

– Ministerul Finanțelor va avea, de asemenea, un buget diminuat cu aproape 19%.

Asumarea răspunderii înseamnă că proiectul de buget nu poate fi amendat de Parlament și va fi cel mai probabil trecut între Crăciun și Anul Nou de teama alegerilor anticipate.

Orice ministru civil al Sănătății ar fi demisionat la ora asta în semn de protest.

Bugetul merită trântit. Iar România are nevoie de alte partide de centru dreapta, pe astea nu le mai controlează civilii, pentru că niciun fel de civili, nici cei mai oportuniști și lipsiți de caracter, nu s-ar duce în fața celor care i-au votat cu astfel de cifre. Numai cine crede că are controlul pe alte căi decât cele electorale își permite asemenea aberații.

Dacă noua societate civilă din ultimii trei ani a fost într-adevăr civilă, o să vedem acum proteste.

Dacă nu, nu.”, scrie Alina Mungiu Pippidi, în Româniacurată.

Autor: Lucian Negrea

Sursa: Știri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pai, se vede si din avion directia impusa de regimul negustorului de copii: mai mult securism, control si supraveghere, precum si mai mult lux pt camarila prezidentiala! Ce poti sa mai faci cand, Sica si Plavanul au primit in dar, ciolanul!?

  • Coana Pipidi,
    Nu e adevarat bre ! Ai uitat matale de proiectul” Romania educata” ? E, acum ca plavanul la ordinul celor din spatele lui, a ales ca Romania sa fie educata de SRI, SIE,….. esti si matale un pic rea, educatie se numeste bre !
    Lasa pe bobor sa se lase educat; doar asta a vrut nu ? Ce facem cu diaspora tanti Pipidi ? Ca acolo omologii celeor de acsa nu stie sa vorbeste romaneste ,… poate gasim solutii , e ?