Analize și opinii

Alexandru Racu: „Vine un val de proteste de la Răsărit și ceva îmi spune că de data asta Putin va avea probleme ca niciodată până acum.”

Vine un val de proteste de la Răsărit și ceva îmi spune că de data asta Putin va avea probleme ca niciodată până acum. E și pe fond de pandemie și criză economică, dar e și gestul revoluționar al lui Navalnîi care a mutat politica la un alt nivel. Practic, omul a demonstrat că e gata să moară ca să demonstreze că Putin e un criminal nenorocit și pentru ca astfel să răscoale norodul rus.
Astfel de gesturi pot genera o emulație martiric-revoluționară, o epidemie de martiri voluntari care poate dărâma un lider autocrat. Fenomenul nu e nou, are rădăcinile în creștinism, dar s-a manifestat și prin socialismul-revoluționar din perioada autocrației țariste sau prin legionarismul interbelic. Rușii sunt foarte sensibili la acest capitol și au o tradiție veche de opoziție de acest tip față de puterea de stat, de la Mitropolitul Filip ucis de Ivan cel Groaznic până, mai recent, la Soljenițîn.
În orice caz, devine rușinos să stai în casă când altul e gata să moară pentru libertatea ta, iar pe Navalnîi nu îl mai poate lua nimeni la mișto ca tefelist sexomarxist portocaliu care importă în Rusia pseudorevoluțiile comice din Occident. Nu mai vorbim de Pussy Riot. Omul și-a luat o doză de noviciok și s-a întors în Rusia să și-o ia și pe a doua to prove his point. E gata să moară martir.
Asta impune respect, respectul față de disident e cel mai mare pericol pentru un autocrat, iar rușii probabil că vor reacționa cu totul altfel în cazul de față. În fine, Navalnîi i-a dat șah lui Putin: dacă n-are curaj să-l omoare, atunci arată că e slab și se teme de popor, dar atunci poporul o să prindă curaj. Dacă îl omoară, atunci probabil că va avea loc o explozie populară de proporții care s-ar putea să dărâme regimul.
Mă rog, nu știu cum s-a ajuns la otrăvirea inițială a lui Navalnîi, dacă lui Putin i s-a urcat tirania la cap sau dacă a fost lucrat isteț de cineva, dar ceva îmi spune că ăsta a fost cel mai rău lucru care putea să i se întâmple. Am eu, așa, un presentiment. Vom vedea.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • intreb si eu vintu’… cum este posibil ca un text scris decent, fara cuvinte de mahala nu ”trece” iar porcariile ”merg”?

  • Năvalny a fost executat de către servicii neprofesionale occidentale , Cat despre adevărata miză este că Puțin are antidotul ,la avut și cu Hilary Clinton , nu va mai obosiți sa îmbrobodiți lumea

  • Sa gandesti ca Navalnyi e “omul” si impune respect,iar Putin un criminal nenorocit ..? Tu, care-n vietulica ta n-ai calcat in Federatie, stii cum simt rusii ?! My advice : propun sa te scoli de pe scaunelul de comentator de duminica si sa iei o pauza. Aerul viciat de sub boasele unchiului Sam face sa insiri sub ochii nostri false/otravite margaritare …. nu m-as fi obosit sa astern aici toate cele,insa-s satul sa citesc mai mereu gugumanii scrise cu RAUTATE de tot felul de (inocenti) experti intr-ale Federatiei.
    No offence !