Analize și opinii

Alexandru Racu: „Unica soluție pentru deblocarea acestei crize e suspendarea lui Klaus Iohannis de către toate partidele care mai cred în democrația nemilitarizată.”

Eu am înțeles de ce PSD-ul nu a susținut un guvern minoritar Cîțu. E complet aiurea să te compromiți prin susținerea unei guvernări impopulare și incompetente, fără a avea măcar parte de beneficiile guvernării (unde în mod normal ar trebui să intri inclusiv cu funcția de prim-ministru, că ești partidul care a câștigat alegerile, sau măcar sub un premier tehnocrat, ceea ce deja ar reprezenta un compromis major). Dar atunci de ce același PSD care a refuzat să susțină un guvern minoritar Cîțu e dispus să susțină un guvern minoritar Ciucă? Doar datorită faptului că cel din urmă, spre deosebire de cel dintâi, are epoleți (sau, mă rog, îi are la vedere)? Securism pe față.
Soluția? Singura soluție posibilă, acum sau după anticipate, și singura soluție democratică, e un guvern PSD-PNL. Sau unul PNL-USR-UDMR, dacă reușesc să se împace. Dacă nu reușesc, atunci unica soluție rămânâne un guvern PSD-PNL (alte combinații sunt imposibile din punct de vedere politic sau chiar matematic).
Dacă PNL îi cere Partidului Social Democrat să dea dovadă de responsabilitate, în aceste vremuri crâncene, atunci PNL-ul este primul care trebuie să facă dovada acestei responsabilități asumându-și unica soluție pragmatică și democratică. Iar dacă soluția democratică și pragmatică nu poate fi pusă în practică pentru că se opune Iohannis (cu tot cu gradații lui), atunci unica soluție pentru deblocarea acestei crize e suspendarea lui Klaus Iohannis de către toate partidele care mai cred în democrația nemilitarizată.
Altfel, rămâi inevitabil cu impresia că PSD-ul s-a predat din momentul în care Iohannis a ieșit la atac cu generalul. Și de pe urma acestei capitulări pesediste în fața Generalului va beneficia doar AUR care va mai înghiți niște procente din electoratul naționalist și conservator al PSD-ului după ce a înghițit deja și continuă să înghită procente din electoratul anticorupție al USR-ului. Iar PSD-ul cu ce se alege? Cu șefia Camerei Deputaților și cu niște bani pentru primari aruncați PSD-ului de către Iohannis cu același dispreț cu care le aruncau reziștii bani alegătorilor aceluiași partid. Jenant!

Autor: Alexandru Racu

Abonează-te la newsletter