Analize și opinii

Alexandru Racu: „Trebuie să mai moară mulți oameni până când o să ne prindem că ăsta nu e joc video?”

S-a terminat cu glumițele despre podul lui Putin. Brusc, am redevenit serioși, acum că numărăm morții, inclusiv ăia din orașe care de luni bune fuseseră scutite de teroare. Ca și cum nu era clar de la bun început că după râs vine plâns.
Nu știu care e valoare strategică reală a loviturii de ieri care a avariat Podul Kerci. Până la urmă e doar un tronson din drumul rutier pe unul din sensurile de mers. Au mai căzut bucăți de pod și datorită unor erori de construcție, așa că tind să cred că va fi reparat destul de repede. În plus, rușii și-au asigurat în momentul de față și un coridor de legătură terestră cu Crimeea care nu exista înainte de începerea războiului.
Dar oricare ar fi fost valoarea strategică a loviturii de ieri, cert e că nu era motiv de caterincă, pentru că era clar ce urmează, că pentru un pod vor plăti cu viața alți oameni nevinovați, ca și cum n-au murit deja îndeajuns de mulți.
Mă rog, e și ăsta un simptom al inconștienței și lipsei de autentică empatie din pricina cărora s-a ajuns la actualul dezastru și în virtutea cărora se merge mai departe. Trebuie să mai moară mulți oameni până când o să ne prindem că ăsta nu e joc video.