Analize și opinii

Alexandru Racu: „Și uite așa vom ajunge peste câteva luni la alegeri anticipate”

Un detaliu pe care mulți nu l-au remarcat. Dacă nu mă înșel, USR și PSD au împreună un pic peste 50% cu tot cu minoritățile naționale. Teoretic, ar putea să formeze împreună un guvern, poate chiar și fără UDMR. Așadar, un guvern în care USR ar putea să obțină mult mai mult decât e dispus PNL să ofere, poate chiar și postul de premier.
Ținând cont de impasul negocierilor, e posibil să vedem niște mutări foarte spectaculoase. La fel cum nu e exclus (dar foarte puțin probabil) să ne trezim cu o majoritate PSD-AUR-UDMR-minorități naționale.
Nu în ultimul rând s-ar putea ajunge la imposibilitatea de a forma o majoritate pentru că PNL nu se înțelege cu USR și UDMR, PNL, USR și AUR refuză să guverneze cu ciuma roșie, UDMR refuză să guverneze cu AUR și viceversa.
Și uite așa vom ajunge peste câteva luni la alegeri anticipate tot pe fond de criză economică și pandemie, cu o populație exasperată de faptul că nu mai are voie să facă mai nimic – școală, afaceri, muncă, petreceri, pelerinaje, deplasări nocturne și poate vor mai urma și altele – dar e chemată la urne o dată la două luni pentru că partidele nu se înțeleg la împărțirea ciolanului.
Ghici ce partid va avea de câștigat în urma acestui scenariu?