Analize și opinii

Alexandru Racu: “Nu cumva o fi repetiție pentru ce se pregătește în SUA, dacă altfel nu vor reuși să îl oprească pe Trump?”

Firește, n-avem cum să știm cu siguranță ce s-a întâmplat, că dosarele se deschid cel mai devereme după zeci de ani, dacă se vor deschide vreodată. Putem doar să ne punem întrebări, cu riscul de a fi etichetați drept conspiraționiști. Presupunând însă că e manevră CIA, stai și te întrebi – așa, speculativ – și următorul lucru: nu cumva o fi repetiție pentru ce se pregătește în SUA, spre toamnă, dacă altfel nu vor reuși să îl oprească pe Trump?
Nu de alta, dar diverse strategii care au fost testate prin America de Sud și Europa de Est – DNA să vină să vă ia (ca să nu mai apucați să candidați) – sunt puse în practică acum la centru, chiar în curtea Marelui Licurici. Așa că stai și te întrebi dacă nu e un fel de test, într-o țară de dimensiuni mici unde eventualul eșec produce pagube mult mai ușor de controlat, pentru un scenariu ulterior mult mai ambițios și mult mai riscant: hai să vedem cum reacționează populimea dacă îl împuști pe liderul populist?
Sau hai să punem problema și în alți termeni. Să zicem că nu e lucrătură a serviciilor, cu CIA-ul pe post de suspect principal, ci că un tefeleu nebun – unii zic că și bătrân- a reușit, fără sprijin civil, să fenteze dispozitivul de securitate și să îl împuște pe Fico. Ce se va întâmpla în cazul în care se repetă scenariul cu tefeleul nebun care acționează de capul lui în următoarele luni în SUA? Ce urmează după aia? Scene din recentul film al lui Alex Garland, Civil War?
Vom vedea.