Analize și opinii

Alexandru Racu: „Gazul rusesc nu e kușer. Dar ăla azer nu tot cu sânge e amestecat?”

Ei, acum să vedem ce o să facă Europa. Gazul rusesc nu e kușer. Dar ăla azer nu tot cu sânge e amestecat?
Dacă va cumpăra în continuare de la azeri, dar nu de la ruși, va fi o cacealma morală pe care propaganda lui Putin o va specula și pe care va fi tot mai greu să o vinzi populației europene. Vă ținem în frig și pe întuneric pentru că “principiile”, dar principiile nu se mai aplică când musulmanii azeri omoară creștini armeni.
Și țineți cont că în unele state din Europa, în special în Franța, Armenia e un subiect foarte sensibil. Va fi tare greu să le explici francezilor de ce nu cumperi de la ruși, acolo unde războiul continuă în condițiile în care SUA refuză orice fel de negociere și soluție de compromis, dar cumperi de la azeri, deși se apucă să-i căsăpească din nou pe armeni după ce au mai trecut printr-un genocid secolul trecut.
Pe de altă parte, dacă Europa va fi consecventă din punct de vedere moral, și nu va cumpăra nici de la unii nici de la alții, atunci chiar că nu va mai avea pe unde să scoată cămașa și se va încălzi la iarnă doar cu valorile europene.
Devine tot mai greu să găsești hidrocarburi curate pe planeta asta mică.
Nu știu ce o fi în capul azerilor și cât de importantă e Armenia pentru ei. Cunosc prea puțin zona respectivă. Poate profită de faptul că Rusia e la ananghie ca să facă ce vor cu bieții armeni, rămași izolați între azeri și turci.
Dar mă gândesc că poate au prins și ei șmecheria. Pornești un război înainte de începerea iernii, bagi panica în piețe, crește prețul de frica unui nou embargo și așa vinzi mai scump, cel puțin câteva luni, mizând pe faptul că după aia oricum va fi relativ ușor să o dai la pace cu UE, că alte opțiuni chiar nu mai are. Dar între timp, îți mai umpli și tu buzunarele.