Analize și opinii

Alexandru Petria: ”Infractorul Gabriel Liiceanu”

Mă interesează Liiceanu cât mă interesează și Marian Godină.În registre diferite, ambii aberează cu lejeritate.

Acum, asistatul social al statului de la GDS a trecut la o altă etapă a țăcănelii, vrea răzmerițe și instigă la răsturnarea ordinii constituționale.

Ultimul său text merită citit (se găsește aici). Și de procurori, și de judecători. Fiindcă în Codul Penal se precizează:

„Art. 368 Instigarea publică

(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracțiune.

Art. 369 Incitarea la ură sau discriminare

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 397 Acţiuni împotriva ordinii constituţionale

(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

A fost încălcată linia roșie dintre o opinie și plonjarea în zona infracționalului.

Prin textul „No, hai!”, cu trimitere la Avram Iancu, Gabriel Liiceanu joacă pe un teritoriu extrem de periculos, iar urmările n-ar trebui să întârzie, dacă suntem un stat de drept.

Autor: Alexandru Petria

Sursa: Alexandru Petria