Analize și opinii

Alexandru Petria îi ia apărarea scriitorului și parlamentarului A.U.R, Sorin Lavric: “Cât de ticălos și mizerabil poți să fii, Nicolae Manolescu?”

Scriitorul Alexandru Petria intervine în scandalul dintre Sorin Lavric, scriitor la rândul său și proaspăt parlamentar A.U.R, și Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor. Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a transmis marți, prin vocea lui Nicolae Manolescu, că „a luat act cu stupoare de declarațiile politice radicale” pe care Sorin Lavric, proaspăt parlamentar AUR, le-a făcut cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră. În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric, scriitor şi doctor în filosofie, a căpătat notorietate în urma unor opinii despre femei şi a minorităţi. El a scris în cartea “Decoct de femeie” (apărută la Editura Ideea Europeană) că “niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, iar despre romi spune că sunt o “plagă socială”.

Petria consideră că Manolescu comite un abuz și îl numește ”ticălos” și ”mizerabil”.

“Nu-l cunosc pe Sorin Lavric. Și nici nu e important să-l știu.

Problema se reduce la principiu- a fost dat afară din funcțiile deținute la Uniunea Scriitorilor, pentru ceva texte scrise și fiindcă este la un partid care e cap în cap cu corectitudinea politică și cu globalizarea.

De când un scriitor n-are libertatea cuvântului și a asocierii?

Desigur, ne aflăm în fața unui abuz. Și lumea se face că nu observă.

Cât de ticălos și mizerabil poți să fii Nicolae Manolescu, ca să reproșezi cuiva implicarea în politică, când ai fost senator, ambasador și candidat la presedinția României?

P.S- Rândurile acestea n-au nicio atingere cu politica AUR”, a scris Alexandru Petria.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a transmis marți, prin vocea lui Nicolae Manolescu, că „a luat act cu stupoare de declarațiile politice radicale” pe care Sorin Lavric, proaspăt parlamentar AUR, le-a făcut cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră.

În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric, scriitor şi doctor în filosofie, a căpătat notorietate în urma unor opinii despre femei şi a minorităţi. El a scris în cartea “Decoct de femeie” (apărută la Editura Ideea Europeană) că “niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, iar despre romi spune că sunt o “plagă socială”.

Autor: Remus Vlad

Sursa: Stiri pe surse

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • De ce trebuie sa-i ia apararea lui Lavric taman Alexandru Petria ? Cartea a fost publicata nu mai departe de anul trecut si ma-ntreb : oare chiar nimeni de la Uniunea Scriitorilor n-a observat genul de ” filosofie ” abordat de catre Sorin Lavric ? ” Filosofie ” de maidan si , tare asi fi curios cam ce parere are nevasta-sa despre aceasta…scriere filosofica . Dl. Lavric este membru AUR deci , viitor deputat sau chiar senator asa incat nu-i mai sant necesare stipendiile oferite d e Uniunea Scriitorilor , ai ajung deocamdata cele ale parlamentului Romaniei insa dl. Petria… nu cumva si el face parte din AUR ? Chiar n-asi fi prea mirat s-aud asta . SLUGARNICIE NUMELE TAU ESTE…PETRIA !!!

 • Mariane! Schimba blogul ma nesimțitule! Ești pre corect politic. Și mai pune mina pe gramatica și învață a scrie corect.

 • @Stelica… asta a fost buna… ”mai pune mina pe gramatica și învață a scrie corect”… ”gramatica” lui ”pre corect” si ”învață a scrie”… exprimare si scris impecabile gramatical…

 • @Marian… ”asi fi”… ”ai ajung”… ”n-asi fi”… toti nevolnicii agramati si siluitori ai limbii romane isi ”esprima” parerile despre cei care, indiferent de opinii (intr-o tara in care se garanteaza ”libertatea cuvintului”), macar scriu si vorbesc intr-o limba inteligibila… asa ca, din acest punct de vedere, ce valoare poate avea un comentariu care se vrea acid?

 • @Marian
  Sorin Lavric nu se “bucura de stipendii”, e o afirmatie josnica.
  Avea contract de MUNCA, nu era consilier/adviser sau “expert” in… politici genderiste…
  ….
  Daca esti barbat, cand te gandesti la femeie, esti atras de studii, de parerea ei in domeniul cresterii delfinilor sau daca sa iti placa?
  Vorbesc de femeie ca bucurie si implinire de viata impreuna cu barbatul, nu de omul concret, nascut in ipostas de femeie care are aprecierea si respectul pentru CELELALTE calitati, performante si atitudine.
  Daca esti homosexual sau impotent, laș, … sigur ca NU VREI sa vezi femeia ca posibila, potentiala, reusita si unica pereche a barbatului ci ca o entitate definita prin sine si pentru sine, categorie rupta din realitate, element-parte dintr-o multime a unui sistem (vesnic incomplet si mort) teoretic…, subiect de laborator nicidecum esenta a vietii omului.
  A nega aceasta realitate OBIECTIVA este problema psihiatrica – schizofrenie.
  Si da – femeia “dezvaluita” luminii zilei in mod “stiintific”, impersonala, privita doar ca un obiect miscator si functional este degradata din frumusetea ei mereu inexplicabila, iesita din temporalitate.
  Nici unei femei nu-i place astfel de plasare contextuala, rece si animalica.

 • Cine este Nicolae Manolescu? Ce “merite” a avut acest personaj sa fie numit presedintele Uniunii Scriitorilor?

 • Care uniunea scriitorilor? Fantoma aia comunistă, nelegală, grup de infractori economici? Păi, de ăia să-i fie frică lui Sorin Lavric? Să fim serioși

 • Roman incorect politic, eu ti-as spune mai degraba roman vinator de greseli de dactilografiere. In graba apesi alta tasta la calculator , iar tu o pui pe seama gramaticii. Asta dovedeste nivelul tau de intelegere. Cit despre comentariile lui Sorin Lavric, eu le gasesc incomplete, in sensul ca trebuie subliniat intregul si nu numai o parte a lui si anume chiar daca barbatul este , sa zicem , “superior” femeii din punct de vedere al “gindirii profunde” nu vad asta ca o nenorocire, deoarece si femeia isi are maretia ei in multe zone unde saracul barbat este evident inferior. Cu alte cuvinte exista mari deosebiri intre barbat si femeie, fara ca pe ansamblu unul sa-i fie superior celuilalt. Barbatul si femeia au fost concepute ca doua jumatati ale aceluiasi intreg. Cele 2 jumatati sint absolut “egale” ca pondere, altfel intregul nu ar mai putea exista. Ceeace i se intimpla lui Sorin Lavric este un linsaj mediatic, la fel ca cel al arbitrului de fotbal Coltescu. “Globalistii”, in frunte cu Liiceanu si gasca lui actioneaza dupa cum le dicteaza stapinii coloniei Romania. Una peste alta, eu il consider pe Sorin Lavric un adevarat filozof in timp ce pe Nicolae Manolescu un mare nemernic, care-si vorbeste de rau pe cel care l-a crescut , nu pot uita minciunile lui spuse in parlamentul european.

 • Sint convins ca opiniile filozofice ale lui Sorin Lavric au fost “scoase din context”, adica in mod voit , de catre globalistii, gen Liiceanu, care vad negru in fata ochilor cind stapinul ii asmute asupra cuiva. Sint convins ca Sorin Lavric respecta mult mai mult femeia, sotia, mama, decit o fac actualii trepadusi din uniunea scriitorilor care s-au indreptat impotriva lui. Sorin Lavric, esti o minune de om, iti spune asta un “nefilozof”, caruia i-a fost de ajuns sa vada citeva interviuri cu tine. Sintem alaturi de tine, in aceasta mirsava conspiratie de denigrare.

 • Intrebare domnilor gheorghe , Stelica si Romani Incorect Politic : de unde si cum ati ajuns la concluzia c-asi fi barbat si mai ales , de unde ati inteles dv.stra c-asi fi romanca si ca atare , obligata sa stiu ” a citi si-a scrie corect intr-o limba ” ??? Asta cu ” limba corecta ” cred ca-i domeniul exclusiv al dumneavoastra al….barbatilor deci , nu vorbiti de funie in casa spanzuratzilor !