Analize și opinii

Alegerile din SUA. Ce e bine, ce e rau. Concluzia: meciul e intre MAGA si Rezistance (?)

1. Democratii au castigat Camera Reprezentantilor. Au majoritate confortabila.. Nancy Pelosi o sa fie sefa.  Ce e rau: strategia #rezistance a adus, totusi, voturi. Nu a adus victoria, dar a adus niste batalii castigate.
Acum, depinde de la caz la caz (de pilda, Cristina Popescu a aratat ca democratii care au votat cu Kavanaugh la Curtea Suprema au castigat), insa cred ca principala consecinta va fi validarea strategiei isterice de combat prin polarizare si exacerbare a opozitiei anti-Trump, cu o concentrare pe mesaje pro-imigranti si pro-LGBT, adica pe chestiuni de politici ale identitatii, si nu pe chestiuni de substanta (inegalitate economica, de pilda). Ca sa-l citez pe Slavoj Zizek, probabil democratii se vor indeparta si mai mult de clasa muncitoare americana. Pentru ca #Rezistance-ul este, de fapt, o revolutie culturala radicalizata.




2. Republicanii au castigat Senatul. Asta e bine, pentru ca daca pierdeau si aici, democratii ar fi controlat total Congresul. In aceste conditii, se instaureaza un ditamai blocaj, cu Camera la democrati si Senatul la republicani. Blocajul poate alimenta polarizarea in SUA sau, dimpotriva, poate forta cele doua forte si administratia Trump la negociere. Slabe sanse pentru varianta a doua.

3. Pare-se ca republicanii care au pierdut sunt cei care au cautat sa se distanteze de Trump si de MAGA (Make America Great Again – sloganul lui Trump), sa fie mai “establishment”. Asta inseamna ca meciul se duce intre Rezistance si MAGA, ceea ce seamana putin cu ce spunea si Bannon, anume ca bataia se duce intre doua populisme (socialist sau nationalist), nu intre populism si liberalism. Cu diferenta ca el intelegea prin populism socialist o varianta gen Sanders. Or, Rezistance nu e Sanders, ci e un populism identitar pe dos fata de populismul trumpist.

PS: nu am zis nimic despre alegerile la guvernatori. Aici republicani ar fi pierdut niste locuri importante, desi detin in continuare mai multe state. Printre castigatorii democrati se numara si unii “openly gay” (Jared Polis in Colorado). Republicanii au pierdut unele state in care conduceau de multi ani (Michigan, de pilda).

Autor: Anghel Buturuga

Sursa: Anghel Buturuga Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • https://www.westernjournal.com/ct/flashback-clinton-lost-54-house-seats-first-midterm-obama-lost-60/
    Rezultatele reale:
    Clinton (dupa 2 ani, in 1994) – pierde 54 de locuri la “deputati”.
    Obama (dupa 2 ani, in 2010) – pierde 63 de “deputati”.
    Trump (dupa 2 ani, in 2018) – pierde 27 de “deputati”.
    Pierderi dupa primii 2 ani:
    2010 Obama: -63
    1994 Clinton: -52
    1958: Eisenhower: -48
    1974 Ford (Nixon): -48
    1966 Johnson: -47
    1946 Truman: -45
    2006 Bush: -30
    1950 Truman: -29
    1982 Reagan: -26
    2018 Trump: -26
    Trump are rezultate mai bune decat Obama cu o pierdere mai mica de numai 26 fata de 63 “ai lui “Obama.
    =======================
    Senat (dupa primii doi ani):
    1982 Reagan pierde > – 1
    1994 Clinton pierde > – 9
    2010 Obama pierde > – 6
    2018 Trump CASTIGA > + 3
    … In conditiile in care 43 de “rhino” – OUT, s-au “retras”, in frunte cu agentul bolshevik Ryan, liderul de la Senat si cu altii care nu au facut nici un fel de campanie.
    ============
    Democratii blocheaza camera reprezentantilor in conditiile in care de pe vremea lui Obama (fiind blocaj) “facerea legilor” ajunsese oricum sa se decida de Juridic, nu de Politic iar Executivul lucra cu Ordine Prezidentiale (un fel de Ordonante de Urgenta…)
    Ce se intampla la “Juridic”?
    La Curtea Suprema deja 2 judecatori au fost schimbati si sint acum 5 “crestini” iar madm’ Ginsburg (85 de ani, lidera pro-GAY-sistilor) s-a internat cu 3 coaste rupte…
    Dar la instantele inferioare – Curtile de Apel nominalizarile lui Trump au fost confirmate si au fost schimbati 29 de judecatori si 53 de judecatori la Curtile de District!
    Mai sint deja 57 de nominalizari de judecatori de catre Trump:
    – 7 la Curtile de Apel
    – 48 la Curtile de District
    – 2 la Curtea de Comert International
    Urmeaza ACUM sa “puna”/completeze inca:
    – 11 la la Curtile de Apel
    – 111 la Curtile de Dostrict
    – 2 la Curtea de Comert International
    Urmeaza sa numeasca si pentru vacantarile ce se vor petrece legal pana la sfarsitul mandatului sau:
    – 4 la Curtile de Apel
    – 16 la Curtile Districtuale
    De asemenea, este foarte probabil ca 2 judecatori de la Curtea Suprema sa fie schimbati, amandoi batrani si bolnavi dar “liberali”, adica leftisti, adica neo-bolsevici, adica pro-GAY-sisti…
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_federal_judges_appointed_by_Donald_Trump
    ==================
    In urmatorii ani, tendinta este sa fie cat mai multi pro-GAY-sisty in marile concentrari urbane dar putini in rest, ceea ce face ca bolsevicii sa :tina” Camera dar Senatul sa fie spre 70% al Republicanilor fiindca nu vor mai avea votanti obamistii, marxistii culturali. (majoritatea numerica – pro-GAY-sistii se concentreaza in 15 state unde se voteaza mai multi deputati dar acelasi numar redus de senatori.
    http://halturnerradioshow.com/images/Nov-2018/2018-HouseElectionMap-DemsNowControl.jpg
    Oricum California si New York au dus la “castigarea” Camerei si acolo au aproape toti deputatii deja… pot fi si de doua ori mai multi ca tot deputatii astia vor fi!
    https://twitter.com/NormOrnstein/status/1016789064379334656