Analize și opinii

Alegerile din PNL vor fi câștigate de Iohannis și SRI înainte de Congres

Anunțîndu-și candidatura împotriva lui Florin Cîțu, Ludovic Orban nici nu știe ce-l așteaptă. Nu pentru că Florin Cîțu ar putea să fie un adversar redutabil pentru cineva, căci nu este. Se pare însă că Ludovic Orban a uitat ce i s-a întîmplat pînă acum, în regimul Iohannis, chiar de două ori: cînd a vrut să candideze pentru Primăria Capitalei și, mai recent, cînd a fost ținta tentativei de puci în PNL!

Crezîndu-se în grațiile veșnice ale lui Iohannis după acea scenă ridicolă în care-l prezenta ca fiind „generalul” care „tace și face”, Ludovic Orban dovedește că nu-l cunoaște deloc pe Iohannis, că pentru „general” nu există alt obiect de iubire în afara soției sale. Deși chiar el se întrebase retoric: „Cine tace și face?”

Captiv și acum acelei scenete, Ludovic Orban a uitat acele două scene care-i puteau fi fatale atît pentru viața lui politică, cît și pentru libertatea lui fizică!
Prima a avut loc în aprilie 2016, la doi ani de la scenetă, atunci cînd s-a vrut candidat la Primăria Capitalei. Pentru a-l scoate din cursă, procurorii Codruței Kovesi i-au făcut un dosar penal și, deși avea să fie achitat de instanță, n-a mai putut fi candidat. Nu l-a simțit Orban pe „general” în spatele acestei acțiuni care urma să-l impună pe „favoritul” Nicușor Dan nici atunci cînd citea ce scrie presa prezidențială?

Al doilea moment pe care Ludovic Orban trebuia să-l ia în seamă era „puciul” pus la cale tot de oamenii lui Klaus Iohannis, în frunte cu acel „new entry” Rareș Bogdan, cel pe care Președintele în numise „Number One” în PNL, cu toate că Orban era președintele partidului! Deși operațiunea a avut loc doar cu cîteva luni în urmă, mai exact în decembrie anul trecut, fiind consemnată ca „puci” tot de o publicație prezidențială, „Radio Europa liberă România”:

Crede Ludovic Orban că Rareș Bogdan ar fi îndrăznit să-l critice atît de dur fără acordul lui Klaus Iohannis? Atunci înseamnă că este un naiv absolut, uitînd că, deși era președintele PNL și Prim-ministru în funcție, după alegerile din 2020 Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să-i ia locul la Palatul Victoria, ceea ce însemna că acesta a devenit „omul lui”! Ce motive a avut Iohannis nu ne interesează, cert este că, deși Florin Cîțu vorbește cam așa: „aakjhdaujr niște esee”, el va fi susținut de toate structurile coordonate de Președinte.
Dacă Iohannis nu s-ar implica, Orban l-ar bate măr pe Cîțu, avînd o mai mare experiență în partid și vorbind incomparabil mai bine ca acesta. Însă, cu Iohannis implicat în bătălie, lucrurile se schimbă radical, căci „structurile” se vor alătura celui preferat, fiind în stare să-l facă pulbere pe Ludovic Orban cu mult înainte de Congres!
Iar Orban deja simte că glonțul a plecat spre el, din moment ce chiar în ziua anunțării candidaturilor, adică ieri, a simțit nevoia să spună: „M-a întrebat mass media, după anunțul prietenului și colegului meu Florin Cîțu, că în spatele meu nu a stat nicio echipă. Echipa mea este PNL, este fiecare membru al PNL, indiferent că am avut poziții diferite, pentru că nu există altă echipă decît echipa PNL”, sugerînd că de partea lui Florin Cîțu ar fi „altcineva”! O fotografie arată însă cît de „prieten” îi este Florin Cîțu înainte de Congres:

Cum va arăta PNL cu Florin Cîțu președinte, asta este altă chestiune. Este de ajuns să-l cităm: „Mulțumesc că sunteți astăzi aici, alături de mine, cînd fac acest anunț important pentru partid, pentru România și pentru mine”. Vă dați seama, un anunț important „pentru România și pentru mine”? Halal discurs de politician!
De fapt, degeaba vom aștepta rezultatul votului la viitorul Congres al PNL, căci el va fi decis cu mult înainte, cînd vom asista la răstignirea decisivă a lui Ludovic Orban. El nici nu știe ce-l așteaptă în această vară, cînd cineva îi va spune mereu la ureche că e mai bine să piardă.

Autor: Ioan Spanu

Sursa:corectnews.com