Analize și opinii

Adrian Onciu: VIITORUL PREȘEDINTE

Cel mai recent sondaj INSCOP realizat la comanda newspunctro arată că 3 din 10 români ar pune ștampila pe PSD, în timp ce pentru locul doi se bat, umăr la umăr, PNL și AUR.
Cu pensii crescute din 2024 și salarii medii brute cu aproape 20% mai mari la stat decât în mediul privat, social-democrații ar trebui să aibă cele mai mici emoții la alegerile de anul viitor. Bineînțeles, cu condiția unei stabilități economice care să-i țină pe oameni în casă, nu la mega-mitinguri de protest.
Există un bazin destul de larg de indeciși sau indiferenți, în jur de 40%. Unii fără vreo așteptare de la clasa politică în general (aceștia probabil vor lipsi de la vot), alții încă în căutarea unei alternative la partidele mainstream PSD+PNL=LOVE.
Dacă ar fi să vorbim despre partide care pun interesul național pe ultimul plan, cu siguranță USR și PNL sunt marii campioni. Au demonstrat-o cu prisosință în pandemie (când au guvernat braț la braț), dar și pe timp de război. Iar rezultatele se văd în ultimele sondaje: cele două partide au scăzut deocamdată cu câte aproximativ 5%, în timp ce AUR practic și-a dublat scorul (de la 9 la 20 la sută), iar SOS a atins limita pragului electoral.
Liberalii și useriștii nici măcar nu se străduie să mimeze patriotismul, dacă facem abstracție de show-ul comic al lui Rareș Bogdan. Social-democrații, în schimb, au simțit ”valul schimbării” și au încercat fie mici disidențe (vezi poziția lui Vasile Dîncu), fie o reinterpretare convenabilă a patriotismului, astfel încât să nu intre în coliziune frontală cu globaliștii de la Washington și Bruxelles.
Deși politicienii din PSD au votat cu ambele mâini toate aberațiile din pandemie, acum vor să pară un soi de Mircea Dinescu în raport cu regimul comunist. Aflați în opoziție până în septembrie 2021, social-democrații au tăcut însă chitic atunci când Arafat îi interna pe asimptomatici, când Strienu Cercel propunea lagăre de concentrare sau când premierul Cîțu cumpăra milioane de doze inutile.
Poziția lui Ciolacu față de jaful din pandemie este cinică, tardivă și demagogică. Este necredibilă. PSD a participat aproape în egală măsură cu PNL și USR la întreaga mascaradă, inițial din postura partidului de opoziție incapabil să schițeze vreun gest la adresa tartorilor Arafat, Gheorghiță și Iohannis. Faptul că acum PSD îl pune la zid pe Cîțu fără să vadă și implicarea de necontestat a Bruxelles-ului, arată nu doar o judecată precară, ci și o ipocrizie ieșită din comun.
Aflat în vizită oficială la Washington și New York, Marcel Ciolacu își pregătește candidatura pentru o poziție-cheie în organigrama puterii de la București. De aici și așa-zisul scandal generat de ambasadorul României în SUA, liberalul Andrei Muraru, supărat că Ciolacu l-a exclus din delegația care urmează să aibă contacte cu politicienii americani.
Mesajul lui Ciolacu pentru administrația Biden este ușor de dedus, dat fiind că șeful PSD se întâlnește cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm. România cu un președinte social-democrat va continua să se înarmeze până-n dinți via Pentagon și va experimenta lângă Tîrgoviște reactoarele modulare mici (SMR) considerate ineficiente chiar de americani. Iar în cazul unei noi pandemii, evident că următorul șef de la Cotroceni va fi fericit să luăm țeapă tot de la maestrul Albert Bourla.
Dacă nu apare un candidat-surpriză din zona AUR, probabil că Marcel Ciolacu va fi viitorul președinte. Un bun continuator al politicilor globaliste marca Iohannis, cu un mare plus la capitolul comunicare/vrăjeală.

Autor: Adrian Onciu