Analize și opinii

Adrian Onciu: UN ALT NIVEL

Mass-media guvernamentală s-a grăbit să titreze cu litere de-o șchioapă declarația președintelui Putin, care a admis ceea ce fusese deja evident: islamiștii radicali au comis atacul terorist de la Moscova.
De aici încolo situația se complică. Putem găsi Islamiști radicali pe toate drumurile, la Paris, la Berlin sau la Washington. Chiar și la București. Cu sau fără carnet de membru ISIS, ISIS-K sau ISIS-W. Însă calitatea de membru nu le aduce automat circumstanțe atenuante. Rămân aceeași criminali sadici, fără niciun Dumnezeu.
Cine se află acum la butoanele ISIS (sau măcar la butoanele de pe canalul Telegram afiliat organizației) probabil își primește leafa în dolari. A uitat complet de episoadele de tortură din închisori ca Guantanamo și s-a apucat să amenințe Kremlinul cu răzbunări crunte, după ce teroriștii amatori din Tadjikistan s-au prezentat la Tribunal cu fețele tumefiate. Și măcar de-ar fi apucat să strige vreun ”Allahu Akbar!” sau să-și piardă legitimațiile de membri ISIS-K într-un tomberon, ca să merite tot efortul colegilor rămași acasă, stupefiați de relele tratamente aplicate de agenții FSB.
Apropo de FSB, Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate, spune că ”nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, dar există indicii privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei”. Știrea-bombă a trecut aproape neobservată în mass-media, însă ea arată clar că Moscova nu crede o iotă din varianta ”substratului religios”, de luptă cu dușmanii Islamului, vehiculată de politicienii afiliați NATO. Nimic din desfășurarea atentatului și din declarațiile la cald ale suspecților nu denotă că aceștia ar fi atacat Rusia din pricină că Vladimir Putin s-ar opune Califatului Islamic.
Finanțatorii atentatului au reușit ce și-au propus: să arate că Rusia rămâne vulnerabilă chiar în inima ei, la Moscova, într-un loc în care altădată oamenii își scoteau copiii la plimbare fără emoții. Acum lucrurile s-au schimbat. Mulți ruși ar putea fi nemulțumiți că regimul Putin se dovedește incapabil să le garanteze că nu vor muri la următoarea ieșire în oraș. Nu în ultimul rând, parte a serviciilor secrete vor fi relocate către combaterea activităților teroriste pe filieră islamică, în loc să se preocupe de amenințările din zona ucraineană.
Șeful FSB afirmă un lucru de o gravitate extremă, anume că SUA și Marea Britanie ar fi în spatele atentatului de la Moscova. Cu alte cuvinte, guvernele a două țări occidentale – cei mai puternici aliați din cadrul NATO, ar finanța uciderea unor civili prin intermediul islamiștilor radicali.
Dacă FSB are indicii concludente, așa cum rezultă din declarația lui Bortnikov, înseamnă că războiul dintre NATO și Rusia a atins un alt nivel, extrem de murdar, în care orice lovitură sub centură este permisă. Și nu ne putem aștepta decât la reacții similare din partea Kremlinului.
Amiralul Rob Bauer a fost primul șef al Comitetului Militar NATO prezent recent la Kiev. Bauer a amintit că autoritățile ”au înfrânt pandemia” după ce guvernele au pus pe masă o grămadă de bani, iar industria de vaccinuri a funcționat la turație maximă. ”Astăzi și noi trebuie să facem la fel pentru zona militară, de apărare. Apoi mai trebuie soldați. De aceea e cazul de mobilizare și formare, e vorba despre oameni, de sprijinul societății, e responsabilitatea tuturor. E responsabilitatea nu numai a Armatei, nu numai a oficialilor, ci a societății în întregimea sa. Trebuie convinși oamenii”, a precizat amiralul american, potrivit unei relatări a lui Iulian Chifu, de asemenea prezent la întrunirea de la Kiev.
Până și fudulul Josep Borrell admite că Europa și Statele Unite nu mor de grija ucrainenilor, ci urmăresc doar înfrângerea Rusiei pentru ca Washingtonul și Londra să rămână în continuare pe cai mari la nivel global.
Iar asta va însemna alte atentate sângeroase, alte escaladări. În fond, cine suntem noi să-i judecăm pe islamiștii radicali de la ISIS-K? Au și ei internet, citesc știrile și văd cu claritate unde-i dușmanul Califatului. Mai mult, pentru 5.000 de dolari de căciulă se arată dispuși să-l și lichideze.