Analize și opinii

Adrian Onciu: REGIE IEFTINĂ

Încercările disperate ale Casei Albe de a lega atentatul de la Moscova de gruparea teroristă ISIS (Statul Islamic) denotă lipsa de profesionalism a serviciilor secrete americane și chiar o oarecare doză de infantilism.
Gruparea jihadistă a pretins că ”atacul vine în contextul unui război normal în desfășurare între Statul Islamic și ţările care luptă împotriva Islamului”. Haideți să privim imaginea de ansamblu: există în prezent două conflicte în desfășurare, în Fâșia Gaza și în Ucraina. În lumea musulmană din zona Orientului Mijlociu populația empatizează în primul rând cu suferințele palestinienilor. Zecile de mii de civili morți din Gaza, bărbați, femei și copii, sunt puse în seama Israelului și a Statelor Unite. Adică țările care ”luptă împotriva Islamului” din octombrie anul trecut, cu metode mai mult sau mai puțin ortodoxe.
Dacă teroriștii de la ISIS ar dori să răzbune suferințele fraților musulmani din Palestina, cu siguranță s-ar îndrepta împotriva Israelului și a Statelor Unite. Ar avea un oarecare ”sens”, o minimă justificare, dacă putem să ne exprimăm astfel în cazul unor atentate.
Ei bine, nu suntem deloc capabili să intrăm în mintea liderilor ISIS. Aceștia fie gândesc ”out of the box”, fie sunt cumplit de proști, fie lucrează în slujba unor servicii secrete. Pentru că altfel nu se explică de ce s-au produs în ultimele trei luni două atentate extrem de sângeroase taman în Iran și în Rusia. Ambele cu peste 100 de morți și sute de răniți.
Să ne amintim că pe 4 ianuarie au avut loc două explozii în localitatea iraniană Kerman, la o ceremonie de comemorare a generalului Soleimani. După 30 de ore de liniște deplină, Casa Albă a găsit vinovatul se serviciu, ISIS, care a și furnizat un comunicat de revendicare a atentatului (am scris la acea vreme despre multiplele semne de întrebare legate de autorii carnagiului – vezi link în comentarii).
Jurnalistului australian Julian Assange, dar și o serie de alți analiști, inclusiv americani, spun că de fapt organizația teroristă ISIS a apărut nu pentru a lupta cu SUA, Israel și creștinii din occident, ci pentru a-i lovi pe politicienii din Orientul Mijlociu care nu respectă ”ordinea internațională bazată pe reguli”. În funcție de necesități, filialele ISIS din întreaga lume își pot lărgi aria de acțiune oriunde este nevoie de instaurarea terorii. Chiar și în Rusia, după cum am văzut foarte recent.
În context, reacțiile Casei Albe au fost absolut penibile. Cei patru teroriști originari din Tadjikistan sunt niște amărâți de mercenari fără creier, care cu siguranță habar n-au ce înseamnă ISIS. Ei în nici un caz nu au intenționat să devină martiri în plin Ramadan, ca să le dea o lecție rușilor porniți să lichideze Islamul (apropo, Rusia este văzută mai degrabă ca o țară prietenă în comunitățile musulmane din Orientul Mijlociu).
Alte câteva elemente, pe care nu are rost să le amintesc aici, conduc spre ideea că atacul terorist de la Moscova nu a fost unul ”marca ISIS”. Pentru un strop de credibilitate, Statul Islamic l-a revendicat totuși prin intermediul unui canal Telegram obscur, în spatele căruia poate fi oricine.
În concluzie, este o aberație să pretinzi că ISIS a comis două atentate extrem de sângeroase în ultimele trei luni fix în Iran și Rusia, în loc să se ocupe de dușmanii tradiționali ai Islamului, Israel și SUA. Și asta într-un moment de maximă tensiune în Orientul Mijlociu, când multiple voci acuză un genocid în rândul palestinienilor.
Cel mai probabil atentatele amintite sunt opera unor servicii secrete din zona CIA-Mossad, cu sau fără sprijinul ucrainenilor în cazul atacului de la Moscova. Ele constituie un avertisment dur pentru președinții Ebrahim Raisi, respectiv Vladimir Putin: iată ce se poate întâmpla dacă întindeți coarda și nu respectați ”ordinea internațională bazată pe reguli”.
Atentatele din Iran și Rusia au fost doar un mic aperitiv servit de psihopații sataniști. În viitorul apropiat, lucrurile ar putea arăta mult mai rău decât atât.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Pe forum Cotidianul un cititor care semnează Abdul arată si el ca vinerea Ramadamului greu poate fi asociata unor islamisti.