Pe frontul din Ucraina lucrurile se îndreaptă către un eșec răsunător al regimului Zelensky. De la contraofensiva anunțată cu mare tam-tam, ucrainenii se văd acum nevoiți să se apere și chiar să piardă teren.
În paralel, în ciuda declarațiilor bombastice și demagogice ale oficialilor NATO (”Veți adera după terminarea războiului”), ajutorul acordat Kievului s-a subțiat. Armata lui Zelensky mai primește armament cât să reziste la reanimare, cu masca de oxigen pe figură.
În privința banilor, Congresul american a pus în așteptare proiectul lui Joe Biden de peste 60 de miliarde de dolari, bani care urmau să ajungă în Ucraina. Politicienii de la Washington au trimis, în schimb, întregul pachet de ajutoare solicitat de Tel Aviv. Iar pe măsură ce se apropie alegerile de anul viitor va fi din ce în ce mai greu ca democrații să explice electoratului de ce ar trebui susținut în continuare regimul Zelensky cu vagoane întregi de dolari din banii contribuabililor.
Așa că sarcina menținerii în viață a guvernului de la Kiev până la eventuale negocieri cu Moscova îi revine Europei, prin intermediul Ursulei von der Leyen – marioneta preferată a lui Joe Biden. De altfel, șefa Comisiei Europene continuă să bată câmpii cu grație în ce privește ”reformele profund impresionante” ale Ucrainei și capacitatea Kievului de a demara negocierile de aderare după summit-ul CE din decembrie. În paralel, europenii vor vira pentru pensiile și salariile administrației Zelensky suma impresionantă de 22,5 miliarde euro anual, în medie, până în 2027. Spre comparație, România a încasat de la Bruxelles doar 2 miliarde de euro net, în medie, în fiecare an din perioada 2007-2022.
Oboseala cronică resimțită la Washington și observată cu oarecare reproș de Zelensky se vede destul de limpede și la granița româno-ucraineană. Protrivit presei de la Kiev, Biroul vamal al energiei din Ucraina a refuzat să dea undă verde intrării în țară a 300 de cisterne cu gaz petrolier lichefiat de origine americană descărcat în terminalul GPL de la Galați.
Blocajul intervine din cauza aplicării noii legislații vamale: sunt interzise importurile de produse petroliere neînsoțite de documente care să demonstreze proveniența non-rusă. Cu alte cuvinte, ucrainenii presupun că GPL-ul american transportat prin România ar putea proveni din Rusia. Curat murdar, coane Fănică!
Pretențiile Kievului par absurde în condițiile în care Ucraina depinde în totalitate de carburanții furnizați de România și Polonia. ”Vineri a fost oprită vămuirea tuturor transporturilor de GPL american de la Galați. Peste 300 de cisterne stau pe loc, având nevoie de documente suplimentare de la producătorul american”, au precizat surse ucrainene. Luna trecută, companiile românești și străine care utilizează terminalele autohtone au expediat 30.200 de tone de GPL în Ucraina.
Comic ar fi ca Zelensky să oprească la vamă și tancurile, rachetele sau avioanele furnizate de NATO, sub suspiciunea că de fapt ar fi de proveniență rusă.
E clar că lucrurile scârțâie puternic în relația Casei Albe cu Zelensky. În plus, în plan intern se vehiculează din ce în ce mai pregnant ruptura dintre președintele ucrainean și generalul Zalujnîi, pe fondul otrăvirii cu ”metale grele” a Mariannei Budanov, soția șefului serviciului militar de informații (GRU).
Întoarcerea ucrainenilor la masa negocierilor ar putea fi o opțiune de luat în calcul doar cu alt președinte la cârma țării. Zelensky și-a jucat numărul, a umplut visteria fabricilor de armament americane, iar acum scenariștii de la Pentagon trebuie să-i găsească o ieșire onorabilă din filmul ”Ia banii și fugi”.O lovitură de stat, un asasinat, o dispariție pur și simplu sau chiar alegeri libere – toate variantele rămân pe masă.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu