Mâine (astăzi n.r.) vor avea loc convorbiri față-n față, la San Francisco, între Joe Biden și Xi Jinping. O întâlnire măcar la fel de importantă ca cea dintre președintele chinez și șeful de la Kremlin.
Principalele puncte pe ordinea de zi a Beijingului sunt legate de Taiwan și cooperarea economică între SUA și China. În ciuda imaginii din mass-media, relațiile americano-chineze rămân foarte strânse. Cele două super-puteri produc împreună peste 40% din bunurile și serviciile mondiale, iar o rupere a cooperării ar aduce prejudicii importante ambelor părți. Potrivit FMI, China și SUA vor contribui cu peste 30% din creșterea globală în următorii cinci ani.
Pentru a-și atinge obiectivele economice și de influență la nivel mondial cu sprijinul Pentagonului, războinicii de la Washington au avut imperios nevoie de a perpetua starea de conflict. Și au făcut-o prin găsirea unui dușman fie în terorismul islamic, fie în Rusia, fie în China. Chiar și guverne iliberale mai puțin importante au devenit ținte legitime, astfel încât ”celula de criză” de la Casa Albă lucrează în trei schimburi, 24 de ore din 24.
Am văzut spectacole media prost regizate: avioane F-35 luptând cu baloane meteo chinezești; politicieni din Congres agitând apele în Taiwan sau solicitând ”măsuri drastice” împotriva firmelor și produselor din China, sub pretextul securității naționale.
Opinia publică globală a reacționat în consecință. A preluat pe nemestecate informațiile din presă și a concluzionat că ”americanii au înnebunit”, sunt gata să lanseze rachete nucleare cu prima ocazie, mai au un pas și dau faliment, dolarul e în picaj, BRICS+ îi sapă mormântul lui Biden și așa mai departe. Când citești toate astea, în calitate de simplu cetățean american, îți vine să te arunci de pe cea mai înaltă clădire din San Francisco, Millenium Tower, ca să nu-l mai vezi pe Xi Jinping umilindu-l definitiv pe Joe Biden.
În realitate, lucrurile stau puțin diferit. Încordarea mușchilor este destinată în special publicului avid după pâine și circ, până la următoarea rundă electorală.
Potrivit unui studiu recent realizat de iBanFirst, dolarul rămâne extrem de puternic la nivel mondial, ponderea monedei americane în plățile internaționale fiind uriașă, de 42%. Economia Statelor Unite continuă să reprezinte 25% din PIB-ul mondial. Prin comparație, ponderea monedei chineze în plățile internaționale a atins un maxim istoric de doar 3,47%. Procentul va crește cu aproximativ 5% în perioada următoare, după ce mai multe țări emergente din organizația BRICS+ au adoptat yuanul ca monedă de decontare pentru comerțul bilateral cu China.
În timp ce Joe Biden și Xi Jinping se întâlnesc pentru a stabili cum să continue relațiile astfel încât economiile ambelor țări să prospere, Europa suferă un declin puternic și foarte vizibil. Ponderea euro în plățile internaționale a scăzut cu cincisprezece procente, de la 38% la începutul anului 2023, la 23% în prezent. Uniunea Europeană decontează astfel (extrem de dureros) nu doar prețul pandemiei, ci și al războiului din Ucraina.
Așadar, în pofida imaginii din mass-media, nu dolarul, ci euro este cel care pierde rapid teren, fără ca politicieni ca Ursula von der Leyen să sufle o vorbă. În același timp, yuanul lui Xi Jinping profită din plin.
Harta Noii Ordini Mondiale se redesenează de câțiva ani, iar Europa rămâne, din nefericire, doar un figurant debusolat pe scena în care China și Statele Unite dictează agenda globalistă.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu