Analize și opinii

Iulian Capsali: GEOPOLITICĂ ECLEZIALĂ

Că parohiile din R. Moldova trec la BOR este un proces absolut firesc, după peste 30 de ani de când ar fi trebuit să se revină la matcă. Iată că există presiuni asupra Mitropolitului Vladimir din interior, protopopul Pavel Borșevschi (un adversar inițial al unirii cu “Biserica Neamului nostru”, cum se exprimă în scrisoarea deschisă), declară că Patriarhia Moscovei “pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim”.
Personal am cerut, în cadru restrâns, de câțiva ani, ca Sf. Sinod al BOR să pornească tratativele cu mitr. Vladimir. Mi se pare că e o carte importantă ce trebuie jucată, iar faptul că mitropolitul însuși a scris de curând o scrisoare dură către patriarhul Kiril, îmi întărește convingerea că lucrurile sunt extrem de favorabile. Dacă politica externă e o calamitate, îmi pun speranțele în politica bisericească, acolo unde Patriarhul Daniel chiar are abilități mult peste sclaveții din MAE. În fine, sper ca BOR să știe să facă negocierile potrivite cu foștii “adversari”, acum când atuurile sunt de partea noastră. Ar fi un pas important spre Unire; nu cred în intrarea în UE a două state românești, așa cum cer intelectualii dilematici. Basarabia trebuie să revină la trupul țării.
Dezastrul din Ucraina – acolo unde războiul este, cum era previzibil, pierdut – vine prin împilarea Bisericii de către o putere politică anticreștină. La Bănceni, trupele de securitate au pus stăpânire pe mănăstire.
Întrucât școlile românești au fost în mare măsură desființate, Biserica rămăsese singurul sprijin în calea deznaționalizării forțate a minorității istorice a românilor. Și aici BOR trebuie să intervină și să înceapă negocierile pentru refacerea Arhiepiscopiei Bucovinei, minim a unui exarhat pentru bisericile românilor din Ucraina.
Doamne ajută!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu