Analize și opinii

Adrian Câciu: „Strategia fiscal bugetară sau programul de convergentă au devenit formalități și nu cuprind nici un obiectiv de redresare real”

Foarte mulți discută despre revenirea economică și iau ca reper anul 2020, an de contracție economică.
În general este o soluție acceptabilă și metodologic și statistic.
În termeni însă de abordare strategică trebuie văzut la ce indicatori vei ajunge și cum sunt în ei în raport de ceea ce ai fi avut dacă nu ar fi existat căderea economică.
Vă dau un simplu exemplu referitor la PIB nominal, deficite, inflatie, venituri.
PIB-ul nominal ar fi evoluat la nivelul a 1217,4 miliarde lei în anul 2021 dacă motoarele pornite în anii anteriori crizei s-ar fi manifestat nedistorsionat.
Iată că, acum, prognozele optimiste ne arată un PIB nominal 2021 la un nivel de 1174,9 miliarde lei (iată, cu 42,5 miliarde lei mai puțin decat daca nu am fi avut cadere în anul 2020) iar asta se vede ca o victorie/revenire în V/redresare.
În fapt am pierdut din viteza de crestere iar această pierdere de viteză înseamnă 8,6 miliarde euro în minus.
Chiar și din perspectiva ratei de crestere reale, avem un minus, situându-ne azi la 3,1% (după eliminarea compensării efectului de bază) față de 4,2% cât ar fi trebuit să fie. Este un aspect care trebuie compensat în viitor.
În termeni de deficite, deficitul de cont curent ne costă în plus 3 miliarde euro, iar cel public 7 miliarde euro. Acest fapt ne indică ce avem de făcut pentru echilibrarea contextului negativ.
În termeni de curs valutar trebuia să fim la 4,75 lei/euro și iată că deja suntem la 4,95 lei/euro.
La fel, în termeni de inflatie trebuia să fim la 2,9% și suntem deja la peste 7%. Ce înseamnă curs valutar și inflație? Pierderi de putere de cumpărare economică.
Chiar și în materie de venituri ale populației avem un minus de 300 lei/lună dacă ne uităm doar la veniturile medii și nu la cele mediane.
Cu alte cuvinte, masina merge dar cu altă cutie de viteze, mai greoaie și cu un motor cu un minus de cai putere.
Provocarea este cum schimbi din mers cutia de viteze și ce tip de motor vei pune sub caroserie.
Strategia fiscal bugetară sau programul de convergentă au devenit formalități și nu cuprind nici un obiectiv de redresare real, raportat la performanța estimată în trecut. Cu alte cuvinte, un viitor pe plus, dar pe minus față de planul inițial.
Iar asta este important de stiut, pentru că abordarea contabilă este bună pentru gestiune dar este toxică pentru evoluție.
Sursa datelor: Comisia Națională de Prognoză, Prognoze 2019, 2020, 2021

Autor: Adrian Câciu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu