Analize și opinii

Șapte judecători îi răspund dur lui Cristi Dănileț: „Legea nu vine în contra cetățenilor, ci trebuie să fie în serviciul lor”

Dana Girbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a judecătorilor din România (UNJR) a scris pe Facebook a postat pe pagina sa de Facebook răspunsul mai multor judecători la replica judecătorului Cristi Danileț în ceea ce privește rolul judecătorului. Astfel, spune șefa UNJR, rolul unui judecător este acela de apăra drepturile și libertățile cetățeanului.



Redăm răspunsul postat de facebook de Daniela Gîrbovan, REPLICĂ mai multor judecători la postare de acum o zi a judecătorului Cristi Danileț. Reamintim că acesta a scris pe blogul său o replică pentru judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea care le-a scris o scrisoare colegilor care au cerut Ministrului Tudorel Toader retragerea proiectului pe Legile Justiției.

„Raspunsul unor judecatori la replica judecatorului Cristi Danilet: rolul judecatorului este sa apere drepturile si libertatile cetateanului.

Stimate domnule judecator Cristi Danilet,

Am citit “Răspuns la scrisoarea unei judecatoare de la CA Oradea”, pe care l-ati postat pe data de 5 octombrie 2017 pe blog-ul personal, si am constatat suprinse cat de diferit intelegem fiecare menirea unui judecator.

Raspunsul in cauza a fost dat unei scrisori deschise adresate judecatorilor de catre judecatoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, in care a punctat o serie de probleme din sistemul judiciar pe care aceasta le-a constatat.

Dincolo de tonul arogant si autosuficient al articolului dumneavoastra, precum si de faptul ca, prin abordarea pur formala si zeflemista fata de chestiuni atat de importante din justitie, confirmati multe dintre problemele punctate de doamna judecator Florica Roman, sunt cateva chestiuni punctuale la care dorim sa raspundem.

Intai pentru ca, judecatori fiind, nu dorim in nici un caz sa ne identificam cu modelul de judecator pe care l-ati creionat si cu care va identificati.

In al doilea rand, articolul cuprinde o serie afirmatii false si bagatelizari ale unor chestiuni importante din justitie care trebuie lamurite.

1. Ati spus: “noi nu servim cetățenii, ci deservim legea”

Ca judecatori am depus un juramant, care incepe asa: “Jur să respect Constitutia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei”.

Persoana, cetateanul cu drepturile sale inalienabile, este in centrul dreptului, iar ca judecatori aceste drepturi ale persoanei am jurat sa le aparam. Repetam, sa le aparam!

Intr-un stat de drept, Constitutia si legile au in centrul lor omul si in folosul acestuia au fost create toate institutiile statului; ansamblul de reguli, limitarile drepturilor si libertatilor fiecaruia vin toate sa raspunda acestui deziderat: protejarea in mod egal a fiecarui individ din societate.

Legea nu vine in contra cetatenilor, ci trebuie sa fie in serviciul lor. Acest simplu fapt deosebeste un regim totalitar de o democratie cu stat de drept. In primul caz legea este instrument de represiune contra cetateanului, in al doilea caz legea este un instrument de protectie a drepturilor si libertatii cetateanului.

Cand, pretinzand ca servesti legea, desconsideri cetateanul, devii tu insuti, judecatorul, un instrument al statului totalitar.

Continuarea raspunsului o gasiti aici.

Autor: Mara Răducanu

Sursa: Evenimentul zilei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ce mai trebuie babalaul asta sa faca ori sa spuna ca sa fie aruncat afara din Magistratura???
    … auziti!: el “deserveste”, adica face deservicii, adica prejudiciaza “legea”….
    Ca sa nu spun ca “legea” nu poate fi nici prejudiciata, nici satisfacuta…
    Acesti termini au legatura cu cu “persoana”, nu cu cu conceptul…
    Din nou vedem o minte saraca si nefunctionala actionand (desigur, defectuos) in capul unui personaj “cu putere”.
    Bai baiatule, nu esti in eroare ci esti redus mintal!