Analize și opinii

Războiul sfârșitului lumii

După agresiunea Rusiei în Ucraina, criza din Siria pare apogeul ciocnirilor dintre SUA și Rusia de după căderea cortinei de fier. Un presupus atac chimic, comis sâmbăta trecută la Douma, regiune controlată de rebelii anti-Assad din Siria a fost atribuit guvernului sirian de către echipele de salvare venite la faţa locului, care invocă sute de morţi.



Assad, sprijinit de Rusia și Iran, neagă orice implicare în acest atac însă SUA și Franța susțin că au probe și vorbesc despre intervenția unei coaliții occidentale în Siria. După declarațiile americane și franceze, Kremlinul a anunțat că va apăra regimul Assad dacă SUA și aliații vor ataca.

Cum am ajuns aici?

În ultimii doi ani, relațiile dintre marile puteri s-au deteriorat treptat. SUA și China sunt într-un război economic pe față, la fel SUA și Germania. Marea Britanie a declanșat Brexitul iar ruptura de UE lasă urme în relațiile britanicilor cu Franța și Germania. Războiul dus de Rusia în Ucraina și presupusele implicări ale serviciilor de informții rusești în alegerile americane au dus relațiile dintre NATO și Federația Rusă la un minim istoric după 1990.

Încercarea de lovitură de stat din Turcia a stricat definitiv relațiile dintre Occident și Turcia, Iranul a devenit o putere regională într-un Orient Mijlociu puternic destabilizat de intervențiile din Iraq, Afganistan și Primăvara arabă. În Uniunea Europeană, Grupul de la Vișegrad a devenit mult mai vocal și pare o altenativă pentru statele din Est la politicile Bruxelles-ului.

Pe lângă relațiile externe complicate, în statele puternice au apărut probleme interne ce par insurmontabile. În Germania, scandalurile companiilor mari afectează economia, în Statele Unite Trump pare implicat într-un război fără sfârșit și în Franța sindicatele sunt în stradă, iar problema migranților și a securității sunt departe de a fi rezolvate. Putin a câștigat un nou mandat, dar economia rusă este vizibil afectată de sancțiuni, China vrea investească bani în ”Drumul mătăsii”, dar întâmpină tot felul de piedici geopolitice.

Astfel, problemele interne și cele externe cer o schimbare a agendei, iar un război în Siria cu implicare internațională masivă pare o supapă viabilă.

Al treilea război mondial este mai aproape decât ne place să credem

În faza actuală, războiul care se anunță în Siria pare un conflict generat artificial și purtat prin ”proxi” de mai multe state interesate de agenda media și de o poziție bună în Orientul Mijlociu, dar acest scenariu poate să evolueze spre un conflict mai amplu tocmai din densitatea intereselor.

Orice greșeală poate crește tensiunea în regiune, iar acest lucru poate să aibă repercusiuni la nivel mondial. O presiune pusă de China și Rusia pe petrodolar, un diplomat rus presupus mort la Londra sau o rachetă Hamas prea aproape de Ierusalim pot declanșa un Război Mondial pentru care lumea nu este pregătită, dar care pare din ce în ce mai aproape.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • A inceput articolul cu mizeria pro-GAY-sist sorosista…
    ca Rusia a agresat…
    Nu mai lasati la difuzare/preluare din astia, … povestitori de sf-uri care dovedesc ca nu inteleg ce inseamna “gandeste”.

  • Haideti sa nu ne mai dam dupa cires. Suportam, traim, respiram, ingurcitam, efectele PROCOALELOR SIONULUI, intelegeri secrete care dateaza de veacuri, clauze regasite in cuprinsul PROTOCOALELOR SECRETE DE LA NIV. TUTUROR TARILOR DE PE FATA PAMANTULUI, DESECRETIZATE IN PREMIERA MONDIALA in AREALUL CARPATO-DANUBIANO-PONTIC, GRADINA MAICII DOMNULUI, in semn de recunoastere a revenirii cu picioarele pe Pamant! Cetate Noua, Pamant Nou, Cer Nou, Om Nou. Noul Ierusalim. Eris Salem. Renastere din propria cenusa. Nimic nou sub soare. Ce asa mare filosofie? Cu Dumnezeu, Inainteeee!