C O N T R A P R O P A G A N D Ă

Ministrul Sănătății a mințit public. Spitalele private primesc acces total la banii publici din sistemul de urgență

Într-o conferință de presă, organizată la Ministerul Sănătății în data de 29 ianuarie, ministrul Victor Costache a încercat să explice Ordonanța – adoptată marți noapte – care oferă spitalelor private acces la banii publici din sistemul de urgență.Una dintre prevederile Ordonanței este aceea că furnizorii privați primesc acces la ceea ce se cheamă Acțiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanțare – pe diverse categorii de urgențe – prin care spitalele decontează medicamente și materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea acelei urgențe.

Ministrul Costache a fost întrebat de presă ce se întâmplă cu celelalte costuri pentru tratarea acelei urgențe într-un spital privat, adică acele sume care nu sunt acoperite de Acțiunile Prioritare.

Victor Costache a răspuns, de nu mai puțin de trei ori, că vor intra în contract pe Acțiuni Prioritare numai spitalele private care își asumă să acopere acea diferență din fonduri proprii.

Presa a insistat întrebând dacă vor avea acces doar spitalele privte care își asumă pierderi. Ministrul Sănătății a răspuns „Da, doar cei care își asumă această pierdere. Și veți vedea că vor fi destui care vor vrea asta”.

Forma finală a ordonanței de Urgență arată însă că acea diferență de bani va fi suportată chiar de Ministerul condus de Victor Costache.

„Cheltuielile (…) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (…) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”.

Această formă a ordonanței nu a fost în transparență decizională și nu a fost discutată public niciun moment.

Mai mult, dacă în conferința de presă ministrul Costache vorbea despre accesul la Acțiunile Prioritare, formularea finală este vagă și poate avea ca urmări accesul la orice finanțare pentru cazurile critice de urgență.

Sursa: Europa Liberă

Related Posts

  • Noua SecuritateNoua SecuritateÎnainte de '89, Securitatea lui Ceaușescu era atotputernică. Chiar dacă, teoretic, partidul era forța […]
  • Jucătorul de păcăneleJucătorul de păcăneleE transpirat. Înjură în surdină și fumează țigară de la țigară. Nu îl doare nimic de la atâta stat pe […]
  • Tot mai bine cu nemții decât cu românii!Tot mai bine cu nemții decât cu românii!Oricât ar părea de incredibil și neonorant – dar supersemnificativ pentru cartea de vizită a României […]

2 Responses “Ministrul Sănătății a mințit public. Spitalele private primesc acces total la banii publici din sistemul de urgență”

  1. vlad tepes says:

    Pai, care-i pt slugoiul asta problema? Ca doar nu da banii din buzunarul lui! Ba din contra, pt “serviciile sale”, va primi probabil si niscaiva comisioane de la privatii din sanatate!

  2. Nelutu says:

    Se simte nevoia imperioasa a unui partid cu adevarat nationalist,partid care sa initieze judecarea tuturor celor ce se fac vinovati de distrugerea tarii,incepand cu anul 1990!Partid nationalist care sa scoata imediat tara din nefasta uniune europeana, sa redea Romaniei statutul de stat national,suveran si independent,o tara care sa fie cel putin la nivelul anului 1989!!!

Let us talk about
Name and Mail are required
Join the discuss