Analize și opinii

Generația care ne va plăti nouă pensiile!?

În societatea românească s-a creat o percepție profund greșită că dacă esti tânăr și dacă ai smartaphone cu internet esti automat și deștept și frumos și liber. Orice angajat la MC, KFC sau call center spune despre el că e corporatist deci este deja la alt nivel, nu mai este muncitor în fabrică ca pe vremea lui Ceaușescu, el nu mai face parte din turmă, ca părinții lui care îi trimit totuși regulat bani sau pachet de-acasă.



Ai plecat din Focșani, Arad, Bistrița, Pitești, Alexandria, Giurgiu, Vaslui sau Călărași și ai ajuns la București, Cluj, Timișoara sau Iași. Ai stat ( realmente ai stat) trei ani în facultate pe banii statului sau pe banii părinților și ai ajuns la concluzia că acum ai diplomă, deci esti mai deștept, înțelegi lucrurile altfel, esti mai profund în gândire.

Te-ai angajat, ai găsit un post care-ti oferă șansa să avansezi rapid, într-o echipă tânără și dinamică, cu lideri, nu cu șefi  – practic ai devenit vânzător la MC, KFC, centralistă sau secretară, dar tu nu crezi asta pentru că pe ecusonul tău scrie că esti ”junior store asistant” sau ”operator call center” sau, dacă ai noroc ”assistant manager” sau, dacă ești chiar ales de soartă să faci lucruri mărețe, esti ”merchandiser” (adică așezi marfa pe raft).

Acum că ai și facultate și job, stai în chirie (proprietatea privată e supra evaluată, așa ai auzit tu la un curs de dezvoltare personală) începi să fi interesat și de societate, de viața politică și de artă. Îti plac ONG-urile, nu ai bani dar ocazional donezi 5 euro pentru un ONG care luptă pentru apărarea Justiției sau pentru presa liberă. În campaniile ectorale donezi 10 euro și la USR, tre să-i ajuți în lupta cu ”ciuma roșie”. După ce donezi începi să te interesezi de politică mai mult, afli după două-trei discuții că lucrurile sunt simple, unii sunt salvatorii neamului iar alții sunt niște hoți ordinari care vor subjuge justiția. Mergi la vot, postezi pe Facebook zilnic poate te și înscri în partid dar nu mergi la ședințe, n-ai timp. Când esti mai liber te delectezi cu artă fină, faci poze cu telefonul le treci în sepia și le pui pe Instagram, practic faci artă.

La 30 de ani îți dai seama că România e de naspha, că toți sunt proști, că nimeni nu te apreciază și pleci din țară. Alegi să faci o muncă infinit mai grea și la fel de prost plătită în Spania sau Italia. Drum bun!

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu