Analize și opinii

Anti-corupția, acest narativ necesar în lupta pentru putere

Justiția a fost folosită ca instrument în lupta pentru putere de cînd lumea și pămîntul. De la Sargon și de la Agamemnon încoace, legea e folosită să-ți trosnești adversarii. Nu contează tipul de regim, practica e aceeași. Stalin și-a neutralizat adversarii cu legea în mînă. Și Hitler la fel. Dar și americanii pe vremea lui McCarthy. Și francezii cînd l-au scos din peisaj pe Sarkoszy. Și în cazul lui Dominique Strauss-Kahn, care cu legea în mînă a fost tras pe tușă.



Sînt multe priceperi prin care să folosești legea să facă ce vrei tu. Una din temele preferate este lupta anti-corupție. Cu lupta anti-corupție în mînă se întîmplă ce vrei tu. Lumea e de acord cu tine, căci oricum lumea e supărată pe politicieni, pe bogați, în general pe cei care dețin ori gestionează resursele. Și atunci e suficient să arunci cuvîntul spre ei pentru a demoniza pe cine vrei tu. Adică pe ăia cu care ești în competiție în lupta pentru putere.

Mulți și-au cîștigat puterea și apoi și-au consolidat-o utilizînd acest instrument hegemonic retoric. A făcut-o Stalin. Era cît pe-aci să-i reușească lui Hillary împotriva lui Trump. Au făcut-o adversarii lui Sarkoszy. În România a fost făcută de atîtea ori, că nici nu le mai știm numărul. A făcut-o și o face Putin. Acum, de ceva vreme, o face cu o mare pricepere Xi Jinping – în momentul de față probabil cel mai puternic om al lumii.

Cea mai recentă instanță de gestionare a luptei de putere pe bază de pretext de luptă anti-corupție o vedem zilele astea în Arabia Saudită. O știre de azi ne anunță, după ce dăm toate cuvintele intense la o parte, de gen “senzațional!” și “fără precedent!”, că “zece prinţi şi zeci de foşti miniştri au fost arestaţi sâmbătă în Arabia Saudită la decizia unei comisii anticorupţie”.

Aha. Cum să nu. Anticorupție. Exact despre asta era vorba. Aha.

Pentru cei care nu știu: în Arabia Saudită, în momentul de față, are loc transferul de putere dinspre generația bătrînă spre cea tînără, din motive biologice: ăl bătrîn și cel mai foarte perfect și puternic, regele Abdullah, a murit în 2015. Era bătrîn, era născut în 1924. A venit la putere fratele său vitreg, regele Salman. Nici el nu se simte prea bine, că și el e bătrîn, născut în 1935. Cît o s-o mai ducă? În consecință, lupta pentru putere e în toi. Pentru a-și asigura descendența la tron către cine vrea el, regele Salman acuma joacă jocul anticorupției. Sub acest pretext îi arestează pe cei din tabăra adversă, își întărește puterea și croiește loc pentru urmașul dorit.

Voi credeți că pe cei din Arabia Saudită îi doare grija de anti-corupție? Hai să fim serioși. Voi credeți că “zece prinți și zeci de foști miniștri” sînt singurii care să se joace de manieră discreționară cu multitudinea de bani pe care o au ei acolo, de pe urma petrolului? Anti-corupția e fix ultima lor grijă. Grija lor e puterea. Asta-i roade pe ei. Asta-i roade pe toți. Anti-corupția e doar un instrument convenabil care să facă pe plac emoțiilor negative din rîndul populației.

Asta în cazul în care sînteți tentați să vă duceți după narativul anti-corupției atunci cînd citiți publicații prestigioase, deontoloage, construite pe bază de unitate militară.

Autor:Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu