Împotriva tuturor sondajelor și a cotelor la pariuri, Donald Trump a câștigat alegerile din SUA. Americanii au avut de ales între Hillary Clinton, un pion parte a sistemului și Trump, un milionar excentric care promite distrugerea ”establishment”-ului și schimbări masive în poziționările externe ale SUA.
Pentru că în Europa aproape nimeni nu-și pune problema că americanii trăiesc prost, că americanii au credite pe care nu le pot plăti, că milioane de americani trăiesc în rulote și mai ales că numărul americanilor care trăiesc ”visul” american este aproape de zero. Da, visul american a rămas un mit despre care noi europenii vorbim ocazional, dar în SUA nimeni nu mai pune așa problema.
Statele Unite din anul 2016 înseamnă un complex militar uriaș finanțat de la bugetul Departamentului de Stat. Înseamnă armate private care pe lângă ”democracy” livrează și o grămadă de marfă pentru piața neagră de antichități sau narcotice. SUA din 2016 este țara care investește în armament mai mult decât toate celelalte state ale lumii la un loc și nu în ultimul rând, în Statele Unite au loc cele mai multe crime comise cu arme de foc dintre statele așa zis civilizate.
Acesta este adevărul din Statele Unite, asta simt și văd milioanele de americani care l-au ales pe Trump în locul lui Hillary Clinton.
Ce se întâmplă cu România?
România este începând cu 2004 vasalul preferat al Statelor Unite în Europa de Est. Am reușit în 12 ani să ne certăm cu vecinii (Ungaria, Bulgaria, Moldova) și cu puterile regionale (Federația Rusă) doar de dragul de a primi un pic de atenție din partea SUA.
Am cumpăarat fregate englezești vechi de 60 de ani, apoi am făcut scut la Deveselu, am primit trupe și artilerie americană la Constanța și, mai nou, am cupărat și o escadrilă de F16 vechi de 30 de ani să ne protejăm spațiul aerian.
Astea au fost costurile, în termeni de politică externă, ale parteneriatului strategic cu SUA. Pe lângă acestea, am avut și costuri interne. Am avut în loc de ambasadori, guvernatori veniți cu mandat să distrugă business-ul românesc și să dea mesaje instituțiilor românești, să cheme la ordine premieri și președinți și să stabilească politica editorială a ziarelor și televiziunilor.
Toate astea s-au întâmplat pentru că noi eram colonia din coasta dusmanului, teritoriul NATO plasat aproape de Rusia, cu bătaie bună a serviciilor în Republica Moldova.
Toată politica externă a României a fost făcută în funcție de interesele americane în Europa de Est. Acum, administrația Trump are o altă viziune. Vede China o mai mare amenințare economică și militară decât Rusia iar Trump și Putin par a-și dori să normalizeze relațiile dintre cele două state. Fără să fim păcăliți de discuțiile și complimentele dintre cei doi, pentru SUA nu mai este rentabil să se hârjonească cu Rusia și să permită Chinei să se dezvolte nestingherită.
Schimbarea politicii americane în Europa de Est este sinonimă cu scăderea importanței strategice a României în această schemă. Practic, Statele Unite se vor concentra mai puțin pe Europa și mai mult pe plan intern și China iar noi rămânem cu niște vecini ostili și cu o relație foarte rece cu Rusia.
Următorul guvern va trebui să remedieze aceste probleme iar presa, acei talibani ai corectitudinii politice nu vor mai putea sta agățați de clanțele ambasadei americane pentru că nu vor mai fi necesari. Lumea se schimbă iar cine nu se adaptează dispare.
Autor: Alexandru David
D-le David, cum le știi matale pe toate bibicule. Cu țările din jur s-au certat țicniții (gen Vadim, Băsescu), nu oamenii serioși care au apreciat corect poziționarea României în Europa și în lume. Dacă ceva nu a fost cum trebuie de vină suntem noi și numai noi.