Analize și opinii

Dan Diaconu: Cum ni se va vinde moartea dolarului?

Fundamentele dolarului au încetat să mai existe de prin anii 70-80. Evenimentele din 1989 au dat un imbold modelului dolaro-centric deoarece intrarea „cărnii proaspete” din estul Europei a făcut ca niște noi piețe să se deschidă și astfel să dea hrană de rumegat vechiului sistem. Pentru insideri însă era clar încă de pe atunci că distracția nu mai are cum să țină mult.

Suntem în 2024 și putem spune că distracția a ținut enorm. Practic, dolarul s-a dovedit ieșit din standarde la criza Dotcom. În 2008 deja a fost un deranj atât de mare încât totul risca să se destrame. Prostia oamenilor a făcut însă ca toată minciuna să reușească să supraviețuiască. Existența în continuare a dolarului în prezent, e mai mult decât prelungirea în absurd a unei realități deja imposibile. Însă, este din ce în ce mai limpede pentru toată lumea că așa nu se mai poate întrucât deja matematica și-a atins limitele în ceea ce privește falsitatea monedei americane.

Tartorii din umbră nu stau însă degeaba, fiind pregătiți să ne vândă spectacolul grandios al morții dolarului prin intermediul unui bilet virtual către sclavagizarea noastră. Sună „tentant”, nu-i așa?

De fapt, care-s datele problemei? Încă din 2022, FMI a prezentat un model de „universalizare” a coșului său valutar, prin prezentarea platformei XC. Practic, întreaga platformă transformă drepturile speciale de tragere(DST) într-o mamă a tuturor CBDC-urile planetei. Iar asta nu e totul.

În tandem, Bank for International Settlements a anunțat constituirea unui „Registru Universal al CBDC”. Care-i treaba Registrului BIS? Păi acesta centralizează toate monedele virtuale emise de Băncile Centrale. Dacă vreți, tandemul FMI-BIS transformă întreaga piață monetară în una unică, în care mai există ceva entități diferențiate doar prin nume întrucât, de fapt, nu există decât o singură monedă controlată strict de tandemul menționat.

Ce înseamnă asta? În primul rând este o reacție la „tokenizarea excesivă” a monedelor care vor să iasă de sub dominația dolarului. După cum bine știți, rușii planifică utilizarea rublei digitale într-un context descentralizat, astfel încât schimburile comerciale să scape oricărui control. Însă, prin centralizarea plănuită de BIS, orice sancțiune este impusă instantaneu, iar ocolirea sistemului este imposibilă. O monedă înghețată rămâne așa până la ridicarea restricțiilor.

Este raiul globaliștilor și iadul fiecăruia dintre noi. Prin centralizarea plănuită de tandemul BID-FMI, absolut tot spectacolul morții dolarului se transformă într-un spectacol de prost gust în care ne punem singuri lanțurile la picioare și cătușele la mâini.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/