Analize și opinii Politică

Minciuna, starpita prin… minciuna

“Trebuie sa starpim minciuna”. O propozitie pe care presedintele Basescu o foloseste des in ultima vreme. Enervant de des. Nu pierde nicio ocazie pentru a se declara adversarul minciunii. Adversarul incompetentei. Al celor ce profita de banul public. Al politizarii excesive a administratiei publice. Discursurile sefului statului nu mai surprind, insa, pe nimeni. De aproape sase ani le auzim cu obstinatie. O avalansa de cuvinte ce si-au pierdut mult din impactul initial. Poporul, cel la care Basescu facea trimitere de fiecare data, a disparut brusc din cuvantarile sefului suprem de la Cotroceni. Masca de avocat al celor multi a fost scoasa cu brutalitate si aruncata undeva, intr-un colt uitat al Cotroceniului. Romanii, cei ce au fost amagiti ca vor trai bine, au fost parasiti in desertul arid al unei austeritati tot mai apasatoare. De aceasta data, seful statului a ales pe fata sa apere privilegiile alesilor portocalii si ale clientelei de partid.

Romania anului 2010 are nevoie de lideri politici pe care sa ii gireze faptele, nu vorbele. Nu cu discursuri care gem de demagogie vom reusi sa salvam o tara ce se afla pe marginea prapastiei. Din pacate, Basescu nu doreste sa starpeasca cu adevarat minciuna. Impostura din politica. Incompetenta din actul guvernarii. Fraudarea perpetua a bugetului de stat de catre profitorii care se ascund in spatele carnetelor de partid. Depolitizarea administratiei si instaurarea singurului criteriu de selectie, cel al competentei.

Prefera si pe mai departe sa identifice vinovati pentru situatia grava in care se afla populatia. Vinovati in randul carora Boc, Udrea, Videanu sau Blaga nu se vor gasi niciodata. Ei au mandat in alb de la Cotroceni. Alaturi de multi altii, precum Oprea, Diaconescu sau Nicolicea, care au singurul merit ca sustin, fie si conditionat, aceasta guvernare a haosului generalizat. Sunt convins ca in cazul, ipotetic, al parasirii guvernarii de catre UDMR, aceasta formatiune ar fi trecuta imediat pe lista stufoasa a celor prezentati populatiei drept principalii vinovati de declinul economic, explozia somajului si decredibilizarea alarmanta a institutiilor. Liderii portocalii au facut minuni in cele sapte luni de guvernare. Nu au avut alte solutii, in contextul boicotului sistematic si iresponsabil al unei Opozitii ce este incapabila sa inteleaga “sacrificiul” de fiecare zi al actualei Puteri. Asa va suna, de fiecare data, versiunea oficiala a unui presedinte ce se afla la al doilea mandat si care a primit votul a milioane de romani.

Vor urma patru ani si jumatate grei. Foarte grei pentru milioanele de romani, uitati la granita dintre saracie si opulenta. Legatura dintre Basescu si liderii PDL va ramane ombilicala, extrem de greu de rupt de cineva. Doar valul nemultumirilor populare il poate obliga pe seful statului sa schimbe macazul. Sa se aleaga pe sine in dauna celor din Modrogan. Si in aceasta situatie, seful statului va imparti, rapid, PDL in buni si rai si va gira tabara celor cinstiti si incompetenti, starpindu-i pe cei care au pervertit idealurile portocalii si au inselat populatia. Tocmai din acest motiv, cat timp ora exacta a politicii se va da de la Cotroceni, lucrurile vor evolua in directia nedorita. Din rau in mai rau. Iar minciuna va fi si pe mai departe starpita doar in declaratii jalnice.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu