Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Lider maghiar îşi asumă un conflict cu România

Lider maghiar îşi asumă un conflict cu RomâniaVona Gabor, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, de la Borzont, judeţul Harghita, că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa UE autonomia revendicată de maghiarii din Transilvania, potrivit Mediafax.

Acesta a mai apreciat că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând.

“Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei.

Liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, a adăugat că, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are susţinători în rândul populaţiei de sub 35 de ani şi a explicat “că fenomenul care este numit de presă extremism nu este altceva decât vocea nouă care va conduce Ungaria viitorului”.

Preşedintele Partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik a susţinut, sâmbătă, la Tabăra EMI de la Borzont, o prelegere de două ore pe tema “Europa sau Uniunea?”.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Acest animal aduce a sarpe. Nu numai ca umbla sa muste tara care l-a crescut si scolit ci si pentru ca daca il doare – iata -capul, iese in drum, ca cel care il vede sa i-l zdrobeasca. Zilnic ungurii pun cate o caramida la ceea ce se va numi la un moment dat ruperea in sfarsit a pisicii. Atunci pot sa fie o suta de Europe si de Natiuni Klingoniene nu-i mai scapa nici cel cu coarne. Dupa ceea ce cauta o sa gaseasca pana la urma.