Analize și opinii

Cel mai dur “tratat fiscal” deja functioneaza: generatia care nu va mai vedea pensia.

Dezbaterea publică despre tratatul fiscal propus la nivel european s-a împotmolit la un nivel meschin şi provincial, cu toate că România va fi în epicentrul cutremurului financiar pe care înţelegerea încearcă să îl prevină.

“Să fim printre primii zece care semnează”, “să aşteptăm să vedem ce fac alţii”, “să căutăm derogări”, “să ne îndatorăm mai întâi pentru dezvoltare, aşa cum au făcut ţările care impun acum tratatul”. Altfel spus, după expresia importată anul trecut de ambasadorul SUA, “să rearanjăm şezlongurile de pe Titanic”.

România a încercat să importe un model care nu i s-a potrivit niciodată şi care acum nu mai funcţionează nici măcar în statele dezvoltate, care l-au consacrat.
Deficitele cronice au fost, desigur, tentante pentru politicieni – adevărate teste de caracter. Unii au rezistat mai bine, iar acum dau lecţii. Alţii au cedat, iar acum iau bani, exact de la cei care dau lecţii.

Însă a existat şi un alt ingre­dient: disponibilitatea populaţiei de a economisi în condiţii de relativă siguranţă. Iar titlurile de stat ofereau această garanţie. De exemplu, în anii ’90, după ce administraţia Clinton a reuşit să ducă bugetul SUA pe excedent, economiştii Trezoreriei au calculat că întreaga datorie americană ar urma să fie plătită până în 2010. “Dar atunci de unde vom mai cumpăra titluri de stat?”, a reacţionat lobby-ul financiar, iar ce a urmat – ştim. Datoria SUA a ajuns la 100% din PIB.

Aici, România pare să se diferenţieze cu o datorie “mică”, de nici 40% din toată munca pe un an. În realitate, nu se diferenţiază deloc. Dobânzile medii plătite de trezoreria din SUA sunt de 2% pe an, cele din România sunt de 5%. Aşa se face că ambele ţări virează în contul dobânzilor echivalentul a câte 2% din PIB. Dacă România ar avea o datorie procentual la fel de mare ca SUA, ar fi de mult în faliment.

Adevărata diferenţă este în altă parte. SUA, ca şi ţările din Vestul Europei, au avut deficite bugetare când generaţia numeroasă şi prosperă născută după război îşi permitea să economisească pentru pensie.

Acum, generaţia respectivă iese la pensie şi îşi cere banii înapoi, în timp ce actualii angajaţi caută mai degrabă să se împrumute decât să economisească.

Aceasta este cauza de bază a actualei crize “a datoriilor suverane”. Statele nu mai găsesc de la cine să se împrumute. În acest context, România, care a avut mereu o economisire internă anemică şi s-a bazat pe banii altora, vine şi spune… “să mai vedem”.

Păi, ce să mai vedem? Fie că semnăm sau nu “Tratatul de stabilitate şi coordonare” propus de UE, bani oricum nu mai sunt pentru toată lumea. După derapajele care au culminat cu falimentul controlat la care asistăm în cazul Greciei, statele nu prea mai sunt considerate datornici de încredere. Asta înseamnă ca banii vor fi şi puţini, dar şi scumpi. Nici vorbă de “deficit structural”, ci doar de excedente prea mici pentru a împiedica escaladarea costurilor. Bătălia nu va mai fi nici măcar pe “împrumuturi pentru dezvoltare” sau pentru “deficite responsabile”, ci pe refinanţări pentru împrumuturile vechi.

Şi de ce ar finanţa cineva datoria “mică” a României până devine mare? Pentru ca, peste 20 de ani, să le ceară banii înapoi celor 15 milioane de români rămaşi în ţară, să aştepte o pensie care nu mai vine?

Guverne cum sunt cele din Italia sau Spania, cu datoriile lor “mari”, sunt pariuri mai sigure, mai ales că fiecare contribuabil în minus de aici se contabilizează acolo cu plus.

Lucian Davidescu
sursa: evz.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Inca nu-i tirziu de a pune tara in miscare.Cu resursele naturale de care dispunem,cu harnicia acestui popor,putem oricind sa ajungem pe culmile progresului.Pentru acest salt este necesar sa curatim puroiul ce s-a declansat in capul tarii,sa punem la institutia prezidentiala, la legislativsi la executiv minti luminate si cu sufletul deschis spre populatie , de a recepta tot ceea ce este bun pentru societate si vom reusi.Continuind sa navigam in deriva ca acum, nu numai ca urmatoarea generatie nu isi v-a mai primi pensia, dar majorarea galopanta a preturilor,inventsrea unor noi taxe si majorarea celor existente de la an la an ne vor aduce in situatia sa dam o pensie minima pe ec. pentru o piine.Veniturile noastre se reduc zi de zi sub diferite forme,in timp ce mari bogatasi(pina mai ieri escroci cu dosare penale)isi maresc anual profitul(cam de la 25% in sus ) in conditiilein care cantitativ vinzarile scad.Si din avion se vede ce trebuie indreptat in tara asta .Nu s-a facut o privatizare in mod cinstit in tara asta ,tot in mod fraudulos s-au privatizat acele intrprinderi de stat cu caracter strategic,rezervele naturale s-au vindut de niste escroci ordinari, pe doi bani.Privatizarile din Romania nu indeplinesc conditiile unor vinzari,ci mai degraba a unor donatii facute de uni escroci in numele tari.De aceea se impune cercetarea cu atentie a acestei activitati din ’90 si pina in prezent , judecarea vinovatilor si condamnarea lor pentru haosul in care au adus tara,confiscarea averilor iar rezervele si intrprinderile cu caracter strategic sa revina in patrimoniul statului. Ominte desteapta v-a demonstra ca vomavea profit si nu pierderi. La cirma acestor activitati sa fie instalati oameni cinstiti si devotati cauzei. Daca va fi nevoie sa se instaureze si pedepse dure pina la pedeapsa capitala. Microbul acesta numit jaf si hotie nu poate fi tratat decit cu pedepse aspre.Democratia culiseaza nu numai spre drepturile omului(prost inteleasa si mai ales aplicata)ci si spre obligatiile omului.Stoparea declinului societati noastre sta in mintile noastre si in dorinta noastra de a iesi din acest rahat nespecific poporului nostru. De minti inteligente Romania nu duce lipsa.

  • TREBUIE SA IESIM DIN UE si sa incepem colaborarea economica pe baze egale cu China, Rusia ,Brazilia Coreea de Sud si Japonia …Iar din Europa cu Norvegia,Anglia,Spania …Numai cu o politica independenta PUTEM DEZVOLTA ACEASTA TARA ,altfel dece ar vrea Germania sau rasista Franta sa se dezvolte Romania ? Ca sa o duca ei mai prost din cauza asta ?E clar ca am fost primiti in UE ca sa ni se poata distruge economia concurenta :medicamente,transporturi navale,agricultura si ingrasaminte chimice plus industria de masini agricole,industria grea etc pentru asta spionajul si coruptia sprijinita si tolerata de vestici in Romania au fost evidente !Acum, ca si-au luat cam tot ce voiau, au inceput sa tipe ca justitia ,coruptia …in schimb cind vroia fabrica DERO din Ploiesti- singurul producator de detergenti din Romania- OLANDA NU ERA CITUSI DE PUTIN DERANJATA DE CORUPTIA SI SISTEMUL JURIDIC DIN ROMANIA -BA CHIAR II PLACEAU DIN MOMENT CE AU VENIT AICI SI AU LUAT PE NIMIC MONOPOLUL PRODUCTIEI DE DETERGENTI INTERNI…LA FEL SI CU CIMENTUL FRANTUZESC SAU INDUSTRIA AUTO SAU CU SIDERURGIA INDIAN-O – BRITANICA DIN ROMANICA……IAR ACUM ,DUPA CE LE-AM VINDUT TOT PE NIMIC MAI AVEM NEOBRAZAREA SA NE MIRAM CA NU AVEM BANI DEPENSII SI SALARII..PAI DE UNDE CA DEJA AVEM CELE MAI MARI ACCIZE LA TIGARI ,ALCOOL ,CAFEA SI CARBURANTI DIN UE…Iar o tara nu se poate dezvolta doar din accize …de fapt, din astea nici macar nu poate traii, daramite sa se mai si dezvolte …Iar acum cu tratatul asta neghiob ,facut pentru coloniile din estul europei plus grecia ,chiar ca se pune piatra de momint pe economia ROMANIEI…Si atunci DECE DRACU MAI SINTEM MEMBRII UE ?DOAR CA SA POATA AIA SA NE IA TOTI DOCTORII SI SA NE IMPUNA Codex Alimentarius, ca la Dakau evreilor, ca sa fie siguri ca ne extermina pe toti ? Eu cred ca raminerea in UE inseamna DISTRUGEREA ROMANIEI CA STAT SI DISTRUGEREA VALORILOR ROMANESTI -atitea cite sint ele!China ,in schimb are si banii si interesul si disponibilitatea afectiva sa sprijine dezvoltarea MASIVA A ROMANIEI IN FOLOSUL AMBELOR TARI -SI CUM, DEJA CHINA ESTE CEA MAI MARE PUTERE ECONOMICA SI IN CURIND SI MILITARA DAR SI TEHNOLOGICA …NU INTELEG CE DRACU MAI ASTEPTAM ?Fa fim iar decalati fata de acesta oportunitate cu alti 50 de anica la sfirsitu razboiului,dar de aceata data,dincauza unei clase politice de maidan ? Sau sa trecem imediat la fapte si sa incepem sa ne dezvotam accelerat aducindu-ne si fratii acasa, din iobagia vest europeana ?

  • Teoria este bună doar la…teorie. Toate ideile despre vremurile în care trăim, au ca subiect, ori ţara, ori economia, ori politica, ori doar vorbe goale. Nimeni nu punctează că cel mai important element într-o societate umană, este omul. O societate care este organizată pentru oameni, educată pentru oameni, poate să nici nu aibă nevoie de pensii la bătrâni. Pentru că dacă eu am asigurate de către guvernanţi, condiţiile ca prin munca mea să am asigurate hrana şi adăpostul, pot ţine pe mama şi tata la mine. Deci problema este de fond. Într-o societate plină de teoreticieni şi unde sistemul economico-social nu mai corespund mileniului III, cârpirea lui va duce la colaps. Acum când marea masă a oamenilor, datorită IT-ului, are acces la informaţia mondială, nu prea mai poţi ţine vitele la grajd. Şi când oamenii de rând văd escrocherii financiare făcute de indivizi nereprezentativi ai rasei umane, oamenii se vor revolta. În concluzie, dacă nu se găseşte un alt sistem social, planeta va sfârşi într-un colaps catastrofal. Pot fi revolte sociale sau chiar război mondial.

  • Din păcate statele (ca entitati) sunt in disolutie. Diversele grupuri sociale (din toată Europa) au pus interesele lor mai presus de supravietuirea statului ca entitate (vezi toată discuţia cu regionalizarea, autonomia administrativă, descentralizarea, etc). Asta în perioada în care 1+ miliarde de chinezi şi 1+ miliarde de indieni se deplasează organizat, unitar, CA STATE, nu ca grupuri de indivizi, spre occidentul cel bogat şi aparent “inatacabil”. Credeţi că avem vreo şansă? Acum, când toată lumea linge pe jos aşteptând investiţiile chineze? Adică acum când percepţia publică este că China va salva economia Europei?