De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 12 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina? 07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri. 09:15 – Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, in acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu “scump” din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri… O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire.
Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.
12:00 – Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor. 16:05 – Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu. 18:30 – Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun. 20:15 – Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu. – “Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca”. – Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. “Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”. – Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei.
Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati. – Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki , sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt. – Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: “Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”. – Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data”.
Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata. – “Ziua de lucru” a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta. – “Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde – ” da.”
Dar exista un secret: Pe la anul 1600 s-a legiferat ca cine nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii!!!
Trimiteti textul tuturor profesorilor, parintilor si bunicilor pe care-i cunoasteti !
Dati mai departe ! Poate ajunge si la careva de prin minister, guvern si Parlament !!!
autor: Dan Pavel
Bah, voi nu aveti despre ce sa scrieti decat despre finlandezi ?! Pai nu o sa ii ajungem nici in 4 generatii. Nu ca ar fi ei niste supraoameni, dar suntem noi prea bagati in mocirla. E suficient sa spui “tiganie si mizerie” si descrii perfect ceea ce se intampla in 80% din scolile nostre. Aici intra de la calitatea oamenilor pana la resursele materiale. …. Sunt prea multe de scris pentru a descrie problema!
Daţi mai departe doar asta:
“Pe la anul 1600 s-a legiferat ca cine nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii!!!”
………………………..
Este foarte util să afle cât mai mulţi din secretele unui învăţământ performant. Îl rog însă pe autor să precizeze sursa articolului.
Cine isi inchipuie o asemena aiureala? Legislatie in 1600? Si sub ocupatia rusa de 100 de ani din anii 1800 cind toata Finlanda trebuia sa vorbeasca limba rusa, “legislatia” mai exista? Cind s-au aliat cu nazistii in 1939, vorbeau germana sub influenta aceleasi legi? Domnilor, sa fim seriosi! Nu mai raspinditi asemenea adevaruri ne adevarate! Facet-va lectiile de istorie intii. In anii 1600, foarte, foarte putin oameni erau literati.
STEF, FA-TI TU LECTIILE DE ISTORIE
habar nu ai ce legislatie exista in Europa medievala. In Finlanda, in 1497 a fost adoptat primul cod de legi, in mare parte pastrate si astazi, avand la baza valori si nu doctrine, ca in alte parti. Mai studiaza
In Bangladesh, chiulitul de la scoala este interzis de lege. Orice elev prins in afara orelor de curs, ajunge la inchisoare.
Haideti sa nu mai visam si sa gandim ce ne dorim, ca ar putea deveni realitate. Finlanda e o tara in care e intuneric mare parte din an, oamenii sunt mult mai deprimati si sunt nevoiti sa stea mult mai mult timp in casa. Am o prietena care a stat acolo jumatate de an si nu mai vrea sa mai mearga acolo decat eventual in vizita, pe timpul verii. Sa multumim Domnului ca ne-a dat asa o tara frumoasa, cu patru anotimpuri, cu zapada iarna dar si cu mult soare vara, e urat sa spunem ca nu ne place ce ne-a dat Dumnezeu. Si despre sistemul de invatamant atat de bine pus la punct, parca eu stiam ca are o hiba: nu prea sunt copii atat de multi care sa fie educati…Poate ca sistemul acesta atat de bun nu reuseste sa le transmita copiilor ca este bine sa ai copii? Nu este iarna demografica si in Finlanda? In acest clasament, Romania e pe locul 33 la rata sinuciderilor si Finlanda pe locul 15. Deci, ganditorii de la gadeste.org, ce trebuie sa invatam de la finlandezi? Cum sa fii fericit?http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
Finlanda este tara cu cea mai mare rata a sinuciderilor din lume. In plus, legile permisive in privinta portului de arme letale determina o criminalitate ridicata.
Articolul este tradus stangaci, se simte amatorismul in frazare.
Ce scrie in articolul asta e 30% adevarat, da au conditii la scoala au multe gratuitati si da sunt educati sa asculte de parinti, dar in rest sunt minciuni…..sunt vopsiti toti roz mov in cap, tunsi pe jumate de cap zero si restul vopsit, mazaci, ca sa iei permisul daca nu stii sa citesti iti aduce un “traducator” care sa-i deseneze sa intelegi, niste alcoolici si pot continua sa desfiintez articolul asta bucata cu bucata. Singura diferenta este ca ei nu au stirile de la ora 5, nu vezi crime violuri si numai accidente ruiere la stiri, poate si de asta doar se sinucid si nu comit prea multe crime si hotii.