Analize și opinii Politică

Patru adevăruri despre revoluţiile arabe

Detronaţii ţărilor arabe sau cei în curs de detronare au câteva trăsături comune pe care le-am putut remarca în cadrul discursurilor şi acţiunilor lor din perioada revoluţiilor arabe. Prima este infiltrarea conspiratorilor străini în rândurile protestatarilor. Străinii sunt cei care le intoxică populaţia cu propagandă antiguvernamentală. Conspiratorii sunt cei care le spun oamenilor că nu au slujbe, că sunt prost plătiţi şi că nu pot duce o viaţă normală, în consens cu religia şi cultura lor.

În Libia ar fi fost linişte şi pace dacă Al-Qaeda şi „ambasadorii minciunilor” – care operează cablurile WikiLeaks -, nu şi-ar fi pus în cap să-l dea jos pe Muammar Gaddafi. Şi Hosni Mubarak ar fi fost încă preşedintele Egiptului dacă Israelul nu şi-ar fi trimis iscoadele în piaţa Tahrir. Ben Ali a dat şi el vina pe WikiLeaks şi pe mass-media străină, care au facut caz pentru că un vânzătorul ambulant s-a autoincendiat în semn de protest. Regele Hamad Al Khalifa din Bahrain a acuzat Iranul. Miercuri, într-un discurs precipitat ţinut în faţa parlamentului, preşedintele sirian Bashar Assad s-a plâns şi el de prezenţa conspiratorilor străini, de mâna Israelului şi de agitatorii infiltraţi printre protestatari.

Al doilea element comun este lipsa de compasiune pentru victimele ciuruite de gloanţe sau omorâte în bătaie. Niciunul din despoţii luminaţi menţionaţi mai sus, care, de altfel, îşi iubesc ţara până la sacrificiu, nu a transmis condoleanţe familiilor celor ucişi în timpul protestelor. Morţii sunt doar câţiva nefericiţi care atentează la siguranţa statului pe care ei, despoţii, îl reprezintă cu succes de decenii. Morţii sunt credulii căzuţi în capcana influenţelor externe şi victimele colaterale, nicidecum oamenii care aspiră la libertate.

Dacă represaliile violente nu dau roade, despoţii promit reforme. Eventual, cu câteva zile înainte de înfrângere sau în cazul în care marile puteri o cer. Aflat în vizită la Paris, Ben Ali a promis reforme sociale şi politice, preţuri mai mici la alimente şi a „condamnat” violenţele poliţiei. Împins din spate de Barak Obama, Mubarak a promis că va modifica constituţia, va organiza alegeri libere (după mandatul său) şi, în plus, a eliberat deţinuţi politici. Seif Al-Islam, fiul lui Gaddafi, a promis şi el un program de reforme în timp ce numărul victimelor războiului civil din Libia ajungea la 200.

Deşi folosită diferit, în funcţie de situaţie, utilizarea stării de urgenţă ca pe o ultimă formă de autoapărare este al patrulea punct comun la dictatorii arabi. Una din ultimile decizii luate de Ben Ali a fost decretarea stării de urgenţă, demitera guvernului şi promisiunea unor alegeri legislative anticipate. În Egipt starea de urgenţă era decretată din 1958 şi s-a menţinut pe tot mandatul lui Mubarak, deşi la alegerile din 2005, dictatorul a promis că o va înlocui cu o lege antiteroristă. Bashar Assad a admis că guvernul sirian nu s-a ridicat la aşteptările cetăţenilor săi, însă a refuzat să ridice starea de urgenţă, cu toate că a fost sfătuit în acest sens de o parte a consilierilor săi. În Algeria, Abdelaziz Bouteflika a ridicat preventiv starea de urgenţă din ţară pe 24 februarie, aceasta fiind decretată în urmă cu 19 ani.

Revoluţia din Tunisia a început pe 18 decembrie 2010 şi s-a încheiat pe 14 ianuarie 2011. A fost prima înlăturare de la putere a unui dictator arab şi a costat 219 vieţi şi 510 răniţi, conform rezultatelor Naţiunilor Unite. Deşi iniţial s-a speculat că Ben Ali ar fi intrat în comă, fostul dictator tunisian trăieşte în exil în Arabia Saudită.

Preţul final pentru abdicarea lui Hosni Mubarak a fost 658 de morţi şi 5000 de răniţi, conform raportului comisiei însărcinate cu investigarea evenimentelor care au avut loc între 25 ianuarie şi 11 februarie. Imediat după demisia lui Mubarak, în presă a circulat zvonul că şi el ar fi intrat în comă. Fostul dictator egiptean trăieşte în exil în Sharm el-Sheik, el neavând dreptul să părăsească Egiptul.

În Libia numărul victimelor este de departe cel mai mare de până acum şi creşte în timp ce citiţi acest material. Se speculează totuşi că Gaddafi şi-ar fi trimis câţiva reprezentanţi în Italia să îi negocieze un exil liniştit.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Vai vai cita grija pentru “victimile ciuruite” pai astia ciuruiesc de 40 de ani si in libia si in egipt ,acum a aflat unkiul sam ? PROPAGANDA,PROPAGANDA ,PROPAGANDA PENTRU PROSTI !Adevarul este ca bataia este pe resurse-IAR IN CURIND VA FI PENTRU SURSE DE APA POTABILA !Si aici noi vom fi in plin razboi fiinca avem ape curgatoare grupa iar,ungurii au un k….de ex. Apoi unkiulsam vroia sa fie sigur ca in aceste tari va avea inca 40 de ani regimuri favorabile lui !De aceea s-au schimbat tiranii dar au ramas “tiraniile” adica regimurile….Daca ar fi procedat altfel SUA ar fi trebuit ca in scurt timp sa se confrunte cu disparitia fizica si naturala a acestor regimuri …Acest fapt ar fi pus in mare dificultate regimul de la wasinghton fiinca putea avea surpriza sa ajunga la putere ori un islamist ori un antiamerican…In aceste conditii nu era mai simplu sa provoace miscari de strada care sa duca rapid la schimbarea liderilor tocmai pentru ca america sa-i poata impune si apoi mentine pe noii lideri,pentru o foartalunga perioada de timp ?Ba da !Altfel dictaturi mai crunte ca cea din libia ,unde invatamintul si sanatatea sint cu sapte clase peste cele din Romania,exista in somalia,etiopia,birmania….Acolo nu sint revoluti si rezolutii….onu ?Acolo avioanele frantuzesti si americane nu stabilesc zone de interdictie si nu bombardeaza trupele dictatorilor ?Poate fiinca acolo nu este petrol sau zone de importanta strategica pentru israel Ce dracu ma,dupa inscenarea aia penibila din 11 septembrie voi chiar credeti ca ne puteti prostii tot timpul ? In rest vedem inca o data ce inseamna sa ai aviatie performanta si nu F16 din 1960, adica bataia de batjocura a planetei,ce inseamna sa ai rachete sol aer super performante si mobile,ce inseamna sa ai statii radar mobile si super performantesi mai ales ce inseamna sa ai piloti bine antrenati si rachete de croaziera …..Daca ai toate aste ai suprematia in aer si liniste la sol ,adica ai propaganda de partea ta ,indiferent de adevarul faptelor …!SE AUDE BAI SOLDATII ROMANI ?ASTA TREVBUIE SA FACETI VOI PENTRU TARA ASTA ,CUPRETUL VIETII VOASTRE SI NU SA DATI LIMBI IN CURUL CELUIMAI ORDINAR PERSONAJ CARE A AJUNS LA CONDUCEREA ACESTEI TARI NEFERICITE APROPO ,CUM O FI CA MILITAR SA STAI PE BILE SI SA TE UITI CUM POPORUL PE CARE SE PRESUPUNE CA-L APERI ,ESTE EXTERMINAT CU SINGERE RECE SI CINISM DE CATRE UN REGIM MULT MAI CRIMINAL DECIT CEL AL LUI GADAFII ?ASTA PENTRU CA LA NOI DICTATORUL NU-I UCIDE DOAR PE OPOZANTII POLITICI CI UCIDE SI BATRINI SI COPII SI FEMEI SI OAMENI SIMPLI FARA APARTENENTA POLITICA -UCIDE UN INTREG POPOR ?Sa va fie rusine ca stati pe cur si nu faceti nimic ,nu meritati entru asta decit dispretul nostru vesnic !

  • dan@ ai perfecta dreptate.asta nu mai e demult armata(poate impotriva civililor neinarmati).basescu i-a scuipat in fata si ei au spus multumesc.dispret,dispret asta merita.

  • GAZDUIRE LUI GADAFFI I-I VA ACORDA TOT O TARA DIN AFRICA(EL NU SE APROPIE DE EUROPA:DAR,NICI EUROPA NU VA PRIMI PETROL DE LA LIBIA).ATENTIE CUM ELIMINATI HOTII DE LA CONDUCEREA ROMANIEI PENTRU CA VA PANDESTE MONSTRUOASA COALITIE.