Analize și opinii Politică

Lupta anticoruptie intre ipocrizie si neputinta

descarcareSpectacolul luptei anticoruptie ne ofera in aceste zile trei momente deosebit de importante, atat prin semnificatie, cat mai ales prin consecinte.
Primul moment este constituit de arestarile in masa operate in vamile romanesti. O veche stare de infractionalitate caracterizata prin faptul ca in vamile romanesti se da “spaga” si se face trafic ilegal de bunuri si persoane. Aceasta stare de infractionalitate a devenit o “cutuma romaneasca”, cunoscuta de toti cei care ne-au trecut granita in ultimii douazeci de ani si a ajuns in cele din urma la urechile oficialilor guvernamentali de la Bucuresti, treziti din surzenie dupa ce intrarea Romaniei in spatiul Schengen a fost amanata.

Arestarile au fost operate in stilul “hollywoodian” cu care am fost obisnuiti: echipe formate din zeci de mascati inarmati ca de razboi luand cu asalt obiectivul, jurnalisti informati “pe surse” ca se fac arestarile, transmisiuni TV in direct, ba chiar am vazut si elicoptere militare transportand acuzatii la sediul de ancheta.

Un spectacol montat parca dupa scenariul unui film de categoria B, in graba si superficial. Operatiunea de arestare a functionarilor vamali pare a fi facuta fara o apreciere corecta a gravitatii si dimensiunii fenomenului infractional din vamile romanesti si, mai ales, din dorinta de a lansa un foc de artificii si nu de a rezolva problema.

Cel de-al doilea moment important al spectacolului este votul din Camera Deputatilor unde cererea procurorilor de a aproba arestarea deputatului PD-L Dan Pasat, acuzat de santaj, a fost respinsa. Au votat “pentru” aceasta masura doar 116 deputati, din cei 150 care si-au exprimat votul, 34 de deputati au votat “impotriva”, iar Opozitia s-a abtinut de la vot.

Solidaritatea de casta si de partid a functionat. Traian Basescu solicitase deputatilor PD-L sa nu se opuna cererii procurorilor. Este greu de spus daca gestul locatarului de la Cotroceni a fost sincer sau doar un exercitiu de imagine. Poate cu aceeasi sinceritate sau ipocrizie, vicepresedintele PD-L Ioan Oltean si-a exprimat regretul, in numele grupului PD-L, ca votul nu a fost unul favorabil.

Al treilea moment al “luptei anticoruptie” din aceste zile il consideram a fi strigatul de ajutor lansat de seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, prin care Romania cere experti straini pentru a-si pazi vamile, recunoscand astfel oficial ca nu este capabila sa securizeze portiunea care ii revine din granita estica a Uniunii Europene.

Ce (mai) putem intelege? Statul roman este incapabil sa scape de coruptie. Fenomenul coruptiei paraziteaza structurile statului nostru in asa fel incat orice operatie de cauterizare va duce la moartea nu doar a parazitului, ci si a organului parazitat. Este inutila arestarea unor functionari vamali, fie ei si sute, daca nu este lovit si anihilat creierul care coordoneaza parazitii, adica factorul politic corupt – ministrul, secretarul de stat, parlamentarul – care a recrutat, programat si a pus in miscare reteaua parazitara.

Chiar daca functionarii vamali vor fi condamnati la inchisoare, locul lor va fi ocupat rapid de alti paraziti, prin acelasi mecanism de recrutare – spaga data la seful de directie, de vama, individul numit politic si tot prin spaga de catre secretarul de stat sau ministrul numit, la randu-i de partid, poate tot in schimbul spagii sub forma de “contributie” la campania electorala. Mecanismul coruptiei isi va relua deci, functionarea.

Gestul deputatilor PD-L de a-l salva din mainile procurorilor pe acuzatul Dan Pasat, non-combatul cinic practicat de deputatii Opozitiei se constituie intr-o noua dovada – daca mai era nevoie – ca suntem condusi de o casta politica ipocrita si tradatoare. Vor reusi expertii straini sa vindece un sistem in care coruptia s-a instalat ireversibil? Nu vor reusi, pentru ca boala hotiei si a resemnarii in care zac romanii doar Dumnezeu o mai vindeca.

Autor: Pr. Marcel Radut Seliste

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu