Analize și opinii Politică

Asta nu e România mea!

Cum ieşi pe stradă, cum te izbeşte «mirosul» greu, pestilenţial al mitocăniei, al mojiciei, al mizeriei, al grosolăniei.

Cu ceva vreme în urmă am avut, împreună cu redacţia „Forbes”, o întâlnire cu Radu Furnică, unul dintre cei mai importanţi recrutori de top manageri din ţară. Pe parcursul discuţiei, domnul Furnică mi-a reproşat că sunt prea pesimist, că văd mereu numai partea goală a paharului, că la vârsta mea (36 de ani) ar trebui să fiu mai optimist. Cu siguranţă argumentul acesta îi dă dreptate. Însă, România de astăzi nu mă lasă să fiu aşa. Nimic din ceea ce se întâmplă acum nu îmi oferă vreo speranţă că lucrurile merg într-o direcţie bună. Cum ieşi pe stradă, cum te izbeşte „mirosul” greu, pestilenţial al mitocăniei, al mojiciei, al mizeriei, al grosolăniei. Am ajuns, la 20 de ani de la Revoluţie, să asistăm, din nou, la osanale deşănţate închinate conducătoarei mult iubite. Statul este sufocat de corupţie, învăţământul abia mai silabiseşte, copiii mor cu zile în spitale.

Este din ce în ce mai clar că România este o ţară bolnavă. O ţară în care incompetenţa, lipsa profesionalismului, nepotismul au devenit virtuţi forte. Orice tentativă de a ieşi din aceste tipare este strivită brutal. Şi am să vă dau un exemplu concret. Un prieten din copilărie (mai mic cu vreo câţiva ani decât mine) şi-a făcut studiile în Marea Britanie şi s-a întors în ţară cu un entuziasm greu de stăvilit. Îmi povestea cât de multe a învăţat (se specializase în administraţie publică) şi că vrea să se angajeze la stat. Era conştient că va fi prost plătit, dar, pe de altă parte, ferm convins că va putea schimba anumite lucruri. L-am întrebat dacă are vreo pilă, dacă ştie pe cineva în sistem. „Eşti nebun?”, mi-a răspuns. „Pun pe masă CV-ul şi nu cred că va fi vreo problemă. Am câştigat câteva internshipuri (stagii de practică) la instituţii serioase de afară. Sunt pregătit”. După câteva tentative eşuate de a se angaja, a renunţat scârbit. S-a întors în Marea Britanie şi s-a angajat acolo în câteva săptămâni. Nu numai că nu a putut schimba nimic aici, dar nici nu mai vrea să audă vreodată de România.

În ultima vreme am auzit de nenumărate ori îndemnuri de genul: „voi, tinerii, trebuie să schimbaţi lucrurile”, „ştiţi numai să criticaţi, treceţi la treabă!”. Prietenul meu era unul dintre tinerii care îşi doreau să schimbe lucrurile. A reuşit? Nu! Şi câţi nu sunt oare în aceeaşi situaţie ca el? Se întorc entuziaşti de la studii din străinătate şi, după ce iau contact cu realitatea românească, fug mâncând pământul.

România rămâne pentru ei, în cel mai bun caz, doar ţara natală. Atât. Şi atunci mă întreb cine va mişca lucrurile aici? Că de Băseşti, de Udre, de Ilieşti, de Boci, de Şorici şi de alţii ca ei ne-am săturat până peste cap.

Aş vrea să nu mă înţelegeţi greşit: nu urmăresc cu tot dinadinsul partea rea, putredă, neagră a lucrurilor şi a faptelor care se întâmplă în România. Însă, din păcate, aşa arată România. O ţară care se afundă din ce în ce ma tare într-o groapă plină de noroi fetid. Sincer, eu chiar nu ştiu cine ne va mai scoate din această mocirlă puturoasă. Ceea ce ştiu este că asta nu e România mea!

autot: Lucian Pop
sursA: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Şi apa este un lichid, autoturismul are de obicei 4 roţi, omul e biped şi “Udrea-i din Pleşcoi”. Să te miri de realitatea românească din 2010 sau să nu o cunoşti, părerea mea este, că deja ai fost trepanat la creier, sau ai fost în comă în ultimii 10 ani. Să înţeleg că tinerii ăştia care habar nu au despre ce este în ţară, vor să schimbe ceva?! Ar veni cam aşa. La o turmă de vite(adică românii) există Unii care le dau fân şi apă. Vin Alţii care doresc să treacă ei la împărţitul fânului şi a apei. Dar aceşti Alţii, de ce ar crede vreodată că Unii le vor ceda locul aşa de bunăvoie?! Vrei să atragi vitele de partea ta, vino cu fânul şi apa ta, şi poate vitele te vor urma dacă sunt mai uşor accesibile resursele pentru ele. Şi să fim realişti, pe vite nu le doare nici în…coadă, de bătăia dintre cei ce vor să fie împărţitori de apă şi fân. Pe vită o interesează să le aibă doar, prea puţin cine le-o dă!

  • “Că de Băseşti, de Udre, de Ilieşti, de Boci, de Şorici şi de alţii ca ei ne-am săturat până peste cap.” – bine punctat. Din pacate aceste fenomene exista si misuna printre noi, cei mici.
    termenul cel mai potrivit cred ca este “infestat”. Sistemul politic, mecanismele sociale din Romania sunt ‘paralizate’ de aceste infectii. In tara noastra domneste teama, domnule admin. Ne e frica la toti, tineri si batrani deopotriva. Cartesti cum si unde si ti se taie cate un membru. Daca nu tie, atunci celui de langa tine, iar tu trebuie sa privesti.
    Solutia este simpla: alta Romanie! Una a noastra!
    pare platonic de-a dreptul

    Omerta

  • O ADEVARATA REVOLUTIE(PENTRU CA IN DEC.1989 A FOST LOVITURA DE STAT) V-A SCHIMBA SITUATIA DIN ROMANIA.TOTI POLITICIENII IN ACESTI 20 DE ANI SI CEI ACTUALI ARESTATI SI CONDAMNATI(IMPUSCATI),NATIONALIZAREA MIJLOACELOR DE PRODUCTIE,DESFIINTAREA PROPRIETATII PRIVATE,INSTALAREA UNUI REGIM COMUNIST SI DUPA ACEEA O SA VEDETI CE TARA VA DEVENI ROMANIA.NUMAI ASA SE VOR SCHIMBA LUCRURILE SPRE BINE IN ROMANIA.