Analize și opinii

Un judecător către președintele Iohannis:”Folosirea Justiției în lupta politică este o violare a Constituției și o încălcare a jurământului depus la învestitură!””

Judecătoarea Lăcrimioara Axinte, președintele Secției a II-a Civilă de la Tribunalul Botoşani și candidat la CSM, cere Consiliului Superior al Magistraturii să-i comunice președintelui României că “folosirea Justiției în lupta politică, ca pretext pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale, este o violare a Constituției și o încălcare a jurământului depus la învestitură”.

klaus

Judecătoarea citează pe blogul său articolul din Constituție care face referire la jurământul președintelui, concluzionând că “este absolut inadmisibil” ca în discursul public dosarele penale din Justiție să fie folosite de șeful statului pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale.

Iată mesajul judecătoarei:

“Justiția nu trebuie folosită în discursul public pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale

Constituția României în art.1 alin. 3 prevede că „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”

Două dintre drepturile fundamentale prevăzute în Constituția României sunt dreptul de vot și dreptul de a fi ales:

„ Art. 36 – Dreptul de vot

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Art. 37 – Dreptul de a fi ales

(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).

(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.”

Orice judecător, procuror, ministru, parlamentar și Președintele României, la numirea în funcție sau preluarea mandatului, depune un jurământ, cu mâna pe Biblie, că va respecta drepturile și libertățile fundamentale.

Jurământul pe care îl depune Președintele României este trecut chiar în Constituție, în art. 82 alin. 2: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Așadar, dacă Președintele României a jurat cu mâna pe biblie că va apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, iar unul din rolurile sale, prevăzute în Constituție la art. 80 alin. 2, este acela de a veghea la respectarea Constituţiei, este absolut inadmisibil ca, în discursul public, dosarele penale din Justiție, fie ele terminate cu condamnări definitive, fie doar în curs de soluționare, să fie folosite pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale.

Prin urmare, solicit Consiliului Superior al Magistraturii, care garantează independența Justiției, să comunice Președintelui României că folosirea Justiției în lupta politică, ca pretext pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale, este o violare a Constituției și o încălcare a jurământului depus la învestitură”.

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cea ce este considerat “absolut inadmisibil” in ratiunea legiuitorului, in viata cea de toate zilele, predominant la niv de rang inalt, este considerat admisibil si posibil si de strigat la Cer! Tot in Biblie scrie ca: “LUMINATORUL TRUPULUI E OCHIUL TAU. Cand ochiul tau este curat, atunci tot trupul tau e luminat; dar cand ochiul tau e rau, atunci si trupul tau e intunecat. Ia seama deci ca lumina din tine sa nu fie intuneric”, Luca 11-34,35.
    Si cum nimc nu este intamplator in univers, reunind toate piesele la un loc, ca la un joc de puzzle, pt a avea imaginea de ansamblu, clara si neviciata, coincidenta sau nu: 33-de ani varsta pt a fi ales in Senat; varsta la care a fost rastignit Iisus, simblolul iubirii…divine, a toate cate sunt vazute si nevazute, mentiune care sa nu ne mai plimbe pe taramuri miscatoare, sex si amantlacuri; 33 de ierarhi, din 162 episcopi prezenti, nu au semnat documentele Sinodului de la Creta; 33- gr.de apartenenta a Patriarhului Daniel la masonerie cf dovezilor puse la dispozitie pe net, pe unde se semnaleaza prezenta domniei sale pe la div intalniri ecumenice(simpozioane), precum si la importanta intalnire din oct. 2013 cu seful grupului Bilderberg-o fi avand vreo leg. cu masura interzicerii Moliftelor Sf. Vasile Cel Mare pt a nu deranja pe cineva anume?! Dumnezeu stie?!
    33-nr unei OUG/2007 privind organiz si funct ANRE, autoritatea care reglem modul de calcul UMFLAT si ARTIFICIAL a facturilor de energie electrica in conformitate cu dispoz Enel avand sediul la ROMA, pe unde se resismte de fiecare data cutremurele cu epicentrul in centrul Italiei-un gand bun si-o rugaciune pt cei napastuiti!, intre NOR CIA, PRE CI (STA), ANGELO sul NERA(UMBRI). ROMA, cetate, simbol care ne-aminteste de romani, pe noi românii, trimitandu-ne cu gandul la derivate: rom/rrom/romani/romanes, la creearea ambiguitatii lexicale si a confuziei generale intre român si rom, urmare a unui memorandum initiat in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros cu participarea reprezentantilor statului de la vremea anilor 1990-se stiu d.lor, fericite, iubite si libere, fie toate etniile, dupa voia Celui Preainalt!, coroborat cu confuzia semantica “rumân” (iobag, serb, rob). Of, Doamne, cu atatea confuzii si coincidente!!! vb netrebnicului Radu Iacoboaie in “vremuri tulburi”: ” Doamne ajuta-ne si ne lumineaza, intoarce-i la dreapta credinta pe cei care au ratacit drumul catre Tine. Amin.”