Analize și opinii

KLAUS von MUNCHHAUSEN: „Nu am fost niciodata, in nicio calitate, urmarit penal… nu am avut dosare, nu am avut probleme”

Iata dovada ca presedintele a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu si i s-a dat scoatere de sub urmarire penala de catre procuroarea DNA Claudia Rosu. Un asemenea mincinos nu merita sa fie presedintele Romaniei. Demisia!

iohannis-620x350

Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis trebuie demis de urgenta. Iar asta pentru ca a mintit poporul roman, si nu oricum, ci cu buna stiinta. Iohannis sustine ca nu a fost niciodata urmarit penal si ca nu a avut dosare, insa afirmatiile sale sunt contrazise de un document oficial, emis chiar de DNA.Lumeajustitiei.ro va prezinta dovada ca actualul presedinte al Romaniei a avut dosare penale la DNA si la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia. Este vorba despre un document mai vechi, publicat in premiera dejurnalistul Marius Albin Marinescu, directorul revistei Justitiarul din Sibiu, autor al numeroase dezvaluiri despre actualul presedinte.

Implicat in campania electorala, facand eforturi uriase pentru aducerea PNL la guvernare si mentinerea lui Dacian Ciolos ca premier, Klaus Iohannis a avut in ultima perioada mai multe declaratii publice in care, calcand in picioare prezumtia de nevinovatie, anunta ca partidele trebuie curatate de „penali” si ca nu va numi niciodata un premier „penal”. Evident, Iohannis nu se refera doar la politicienii condamnati definitiv, ci inclusiv la cei anchetati de DNA sau aflati in faza de judecata.

Cu ocazia ultimei iesiri publice, de joi seara 27 octombrie 2016, Iohannis si-a continuat discursul pe aceeasi linie, facand insa o precizare in plus. Si anume, aceea ca nu a fost niciodata urmarit penal si ca nu a avut dosare penale: „Asta-i din capitolul ‘hotul striga hotii’. Daca va referiti la cateva afirmatii despre dosare pe care cica le-as fi avut, pot sa va reconfirm ca eu, Klaus Iohannis, nu am fost niciodata, in nicio calitate, urmarit penal. Foarte simplu, se poate verifica fara nici un fel de problema. Sigur, aceasta coalitie antijustitie formata de cativa penali celebri incearca sa-si spele imaginea aruncand astfel de lucruri in spatiul public. Nu trebuie sa aiba nici un fel de emotii, nu am fost urmarit penal, nu am avut dosare, nu am avut probleme si, in consecinta, eu raman la parerea mea: cei cu dosare n-au ce cauta in varful politicii”.

Proba imposturii

Ei bine, toate afirmatiile lui Klaus Iohannis nu sunt altceva decat niste minciuni. Presedintele Romaniei a fost urmarit penal si a avut dosare. Dovada imposturii lui Iohannis, care acum sustine ca cei cu dosare penale nu au ce cauta in politica, este un document oficial al DNA. O adresa pe care vestitii procurori DNA Doru Tulus si Claudia Rosu i-au trimis-o jurnalistului Albin Marinescu, in 12 mai 2010. Tulus era seful Sectiei a II-a DNA, iar Claudia Rosu, din informatiile pe care le detinem, procuroarea care a instrumentat dosarul lui Iohannis.

In respectiva adresa, Tulus si Rosu confirma faptul ca Iohannis a avut nu un singur dosar, ci doua, care au fost conexate. In septembrie 2009, actualul presedinte, invinuit pe atunci, a primit scoatere de sub urmarire penala pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificatasi neinceperea urmaririi penale pentru infractiunile de neglijenta in serviciu si abuz in serviciu. De asemenea, DNA a dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, unde din cate stim la acea vreme adjunct era actualul sef PICCJ Augustin Lazar, in vederea continuarii cercetarilor fata de Iohannis pentru infractiunile de evaziune fiscala in forma omisiunii, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate) si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Din informatiile noastre, dosarul de la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia a fost la randul sau inchis.

Iata adresa procurorului DNA Doru Tulus si Claudia Rosu (vezi facsimil mai jos):

In atentia d-lui Marius Albin Marinescu

In referire la solicitarile dumneavoastra privind stadiul cercetarilor in care se afla dosarele penale nr. 270/P/2006 si 5/P/2007, va facem cunoscut faptul ca, urmare conexarii acestora si definitivarii cercetarilor, in temeiul dispozitiilor art. 249 alin. 1, art. 11, pct. 1, lit. b, art. 10, lit. d din Cpp; art. 228 alin. 4 rap. la art. 10 lit. d din Cpp; art. 38 din Cpp si art. 42-45 din Cpp, prin Ordonanta nr. 270/P/2009din 24.09.2009 s-au dispus urmatoarele:

scoaterea de sub urmarire penala a inv. Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 ind. 1, rap. la art. 248 C. Pen; (pct. 1 din Ordonanta)

-scoaterea de sub urmarire penala a inv. Nicola Iordan pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 C. Pen; (pct. 1)

neinceperea urmaririi penale fata de Iohannis Klaus Werner, Nicola Iordan si Nistor Dorin pentru infractiunile prev. de art. 248, art. 246 din C.pen., respectov art. 26 rap. la art. 248 C.pen si art. 26 rap. la art. 246 C.pen (pct. 2);

disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in vederea continuarii cercetarilor fata de invinuitii/faptuitori, astfel: Bucsa Radu Gabriel, notar public, pentru art. 289 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., 26 rap. la art. 215 alin. 1 si 2 C.pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., art. 26 rap. la 291 C.pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. (pct. 1),Iohannis Klaus Werner, Nicola Iordan, Giura Mircea, Tanea Maria, Irimie Cornelia, Tuluc Gheorghe,pentru infractiunea prev. de art. 249 alin. 2 C.pen. (pct. 1); Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. de art.9 lit.b din Legea nr. 241/2005 (pct. 2); Nistor Dorin, pentru art.264 C.pen.; Suciu Dorin, pentru art. 291 C.pen.; art. 26 rap. la art. 215 alin. 1 si 2 C.pen., art. 264 C.pen., Braune Stephan Max Iohannes, pentru art. 221 C.pen, cu aplic. Art. 41 alin. 2 C.pen. (pct. 1)”.

dna_iohannis_1

dna_iohannis_2

Inca o dovada a minciunii

Mai exista o dovada ca Iohannis a mintit cand a spus ca nu a avut dosar penal si nu a fost niciodata urmarit penal. Klaus Iohannis nu avea cum sa nu stie despre faptul ca a fost invinuit si ca a avut dosar penal. Iar asta intrucat Codul de procedura penala prevede ca o persoana este instiintata de inceperea urmaririi penale impotriva sa si de acordarea calitatii de invinuit (in prezent suspect), dar si de scoaterea de sub urmarire penala.

Potrivit dispozitiilor procesual penale in vigoare la data emiterii ordonantei nr. 270/P/2009 din 24.09.2009 (art. 249 VCPP redat mai jos), solutia de scoatere de sub urmarire penala nu poate fi dispusa decat daca in cauza exista invinuit sau inculpat. Cu alte cuvinte, poate fi scoasa de sub urmarire penala doar o persoana urmarita penal (adica un „penal”, cum ar spune presedintele Romaniei).

Pe de alta parte, Klaus Iohannis nu avea cum sa nu stie despre calitatea avuta in dosar, fiind incunostintat oficial de cel putin doua ori in legatura cu acuzatiile care i se aduc.

Mai intai, parchetul i-a comunicat inceperea urmaririi penale si calitatea de invinuit. Tot atunci, i-au fost explicate drepturile procesuale (art. 202 din VCPP in vigoare la acea data prevede ca:

Organul de urmarire penala este obligat sa explice invinuitului sau inculpatului, precum si celorlalte parti drepturile lor procesuale”).

Apoi, Klaus Iohannis a luat din nou cunostinta despre existenta dosarului penal in momentul in care parchetul a dispus fata de el scoatere de sub urmarire penala sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si disjungerea cauzei la PCA Alba Iulia in vederea continuarii cercetarii „pentru infractiunea prev. de art. 9 lit. b) din Legea nr. 241/2005” (evaziune fiscala in forma omisiunii, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate) si “art. 249 alin. (2) C.pen.” din Vechiul Cod penal (abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave).

Art. 249 din Vechiul Cod de Procedura Penala prevede ca:

Scoaterea de sub urmarirea penala are loc cand se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e) si exista invinuit sau inculpat in cauza” si, de asemenea, ca:

dispozitiile art. 246 (care spune ca „Procurorul instiinteaza persoanele interesate despre incetarea urmaririi penale”) se aplica in mod corespunzator”.

Culmea ipocriziei

In final va mai oferim o proba a ipocriziei presedintelui Klaus Iohannis. Recent, acesta a declarat ca nu va numi niciodata un premier “penal”: “Sunt cateva conditii pe care le pun eu atunci cand se va discuta desemnarea premierului. Sa luam de exemplu chestiunea penala – cu totii am citit ca se fac angajari pentru paznici sau agenti de paza, cum se spune mai nou. De fiecare data prima conditie e sa nu aiba cazier. Cum ne imaginam ca tara va fi pazita de unul cu dosar penal?! E o conditie minimala si nu am de gand absolut deloc sa renunt la ea”.

Iohannis nu avea asemenea probleme in 2009. Atunci, nu i se parea grav ca tara sa fie condusa de un prim-ministru cu dosar penal. Dupa cum ne amintim, in octombrie 2009, Klaus Iohannis a fost propus de PNL pentru functia de premier, ca urmare a demiterii prin motiune de cenzura a Guvernului Boc. Iohannis nu a mai ajuns la Palatul Victoria intrucat Basescu i-a nominalizat pe Lucian Croitoru si apoi pe Liviu Negoita. Ulterior, in turul 2 al alegerilor prezidentiale, Mircea Geoana si Crin Antonescu au anuntat in cazul in care primul dintre acestia va deveni presedinte, Klaus Iohannis va fi numit premier. Iata ca atunci, Iohannis nu considera anormal ca tara sa fie “pazita de unul cu dosar penal”. Caci el insusi avea dosar penal, dupa cum am vazut mai sus, iar aici ne referim la cel declinat catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, intrucat cel de la DNA fusese inchis cu cateva zile inainte de nominalizarea sa pentru functia de premier.

Ca sa nu mai spunem ca in 2008, Iohannis a candidat si a fost ales primar al Sibiului avand dosar la DNA.

Autori: George TARATA – Alex PUIU

Sursa: Lumea Justitiei