Analize și opinii

Romania – Argentina 2?

In octombrie 2008, Cristina Kirchner (presedinta Argentinei) a furat nationalizat 30 miliarde de dolari din fondurile private de pensii, pentru a salva sistemul public falimentar.

In mai 2010, Guvernul Romaniei a redus contributiile pentru sistemul privat de pensii din Romania de la 2.5% la 0.5% pentru “echilibrarea sectorului de pensii”. In mod normal masura ar fi foarte proasta; in conditiile sistemului de pensii romanesc este furt. Platitorii actuali sunt taxati de doua ori – odata prin contributia de 32% si inca odata prin “imprumutul” pe care-l acorda pentru acoperirea deficitului de azi.

Sistemul romanesc de pensii actual este o schema Ponzi, Caritas, un joc piramidal, intins pe o perioada de 40 ani. “Investitorii” de azi in sistem – platitorii actuali de contributii de pensii platesc pentru “investitorii” de ieri – actualii pensionari.

Sistemul este functional atat timp cat intrarile de noi platitori depasesc numarul de asistati sau sumele acordate sunt legate de contributii. Sistemele de pensii “pay as you go” au fost introduse de Bismarck ca o plasa de siguranta impotriva infertilitatii si ca urmare a ruperii relatiilor de familie odata cu aparitia revolutiei industriale. In Romania avem o problema – populatia este si va fi in scadere ca urmare a experimentului criminal al comunistilor cu demografia.

Ca urmare sistemul public este si va fi insolvent pe termen lung. Cu exceptia deschiderii granitelor pentru emigratie, nu exista nicio posibilitate a echilibra sistemul de pensii in conditiile actuale, in care punctul de pensie este cat vrea Guvernul zilei, indiferent de contributii sau indiferent de sanatatea finantelor publice.

Fundamental, din cauza scaderii populatiei, nu vor suficienti platitori in viitor pentru a sustine platitorii de azi. Din acest motiv s-au introdus fondurile private, in care contributiile se individualizeaza partial; o parte din propriile contributii se intorc catre cel care le-a platit. Acestea sunt fondurile private de pensii, principala “problema” a sindicatelor.

Reducerea contributiei catre fondurile private este un furt transfer de la cei care vor iesi la pensie in viitor pentru finantarea deficitului de azi. Viitorul este o problema prea indepartata, care se poate “rezolva” oricand cu o prognoza exponentiala a cresterii economice.

Esecul sistemului de pensii este complet si a fost accentuat de aproape fiecare guvern din 1990 pana in 2004. Esecul se datoreaza politicilor care au transformat munca legala in lux si au taxat-o excesiv, care au tolerat frauda pensionarilor anticipate, care au acceptat ca pensiile speciale sa fie 80% din ultimul salariu, cu scuza “sunt bugete speciale”, de parca nu ar fi platite tot din bani publici.

Realitatea ne arata ca la fel ca in Argentina, incompetenta statului se rezolva oricand printr-o nationalizare cu priza la public.

Mihai Marcu
sursa: economiapentrutoti.blogspot.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu