Puncte de vedere

Lucian Cîrlan: „Ce se întâmplă la Iași în aceste zile este în primul rând vina autorităților.”

Pe 14 octombrie la catedrala mitropolitana din iasi se sarbatoreste Hramul Sfintei Paraschiva . Pelerinii aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Cuvioasei. Sfânta Liturghie este oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi,Iasi, Joi, 14 octombrie 2010. (Dan Luca/Adevarul)

Ce se intampla la Iasi in aceste zile este in primul rand vina autoritatilor. Se stie ca in fiecare an, dupa 1996, octombrie este luna pelerinajelor (Iasi si Bucuresti). Avand in vedere evolutia numarului de cazuri in august si septembrie, trebuia luata o decizie in legatura cu organizarea pelerinajelor inca de la mijlocul lunii septembrie.
Stai, in septembrie au fost alegerile. Cum sa spui, de la inaltimea functiei, “iesiti din casa”, “mergeti la vot”, “acum ori niciodata”, dar in acelasi timp “gata cu joaca in octombrie”. “Facem alegerile, apoi gata”. Ba mai si sarbatoresti in strada, fara masca sau distantare fizica.
Lipsa de claritate, de anticipare, dar mai ales de curaj a autoritatilor a creat aceasta situatie.
Cum sa spui Mitropoliei ca se poate organiza pelerinajul, iar cu cateva zile inainte, fara consultare, iei decizia unilateral si abuziv? Da, abuziv. Este contrar libertatii religioase, iar daca Mitropolia da in judecata Statul castiga fara probleme ( vezi deciziile Curtilor Constitutionale din Germania si Franta care arata ca inchiderea bisericilor din perioada izolarii este neconstitutionala).
Prin urmare, ori Statul lua decizia precaut inca din septembrie, in consultare cu Biserica, ca nu se poate in acest an, ori trebuia sa lase organizarea pelerinajului cum “binecuvantase initial”. Biserica a aratat in primavara ca poate gestiona rezonabil si in siguranta activitatile religioase. Chiar daca unii credeau si insistau ca in Vinerea Mare “moare tot poporul”.

Sursa: facebook Lucian Cîrlan