Politică

Ziua în care NEMȚII aproape că s-au proclamat STĂPÂNI ÎN EUROPA

La început, a spus-o în avion Wolfgang Schaeuble, șeful finanțelor din Germania, pe când se întorcea din Asia. The Telegraph scria ieri că afirmația nu a fost făcută la întâmplare, lansarea “bombei” fiind se pare cu binecuvântarea cancelarului Angela Merkel.

“Când fac asemenea propuneri, puteţi fi siguri că doamna cancelar este de acord”, a precizat el.

A avut dreptate. “Am putea merge cu un pas mai departe şi să îi dăm Europei drepturi reale de a interveni în bugetele naţionale”, a declarat Merkel în faţa Bundestagului.

De asemenea, ea a spus că propunerea înaintată de ministrul german de finanţe Wolfgang Schäble referitoare la crearea unui comisar european pentru politica monetară ar putea fi o posibilă cale de a progresa şi că mai multe drepturi europene ar trebui însoţite de un Parlament European mai puternic.

În opinia lui Schaeuble, pe drumul către crearea unei uniuni fiscale “este nevoie acum de paşi mai îndrăzneţi”, iar comisarul european pentru afaceri economice şi monetare trebuie să dispună de o influenţă asemănătoare celui pentru concurenţă, care “este respectat şi temut în toată lumea”.

“Ţarul” peste concurenţă este cel care impune aplicarea aparatului UE, având puterea de a ordona razii în zorii zilei, de a trimite trupe SWAT şi de a bloca fuziuni. Funcţia a fost creată de italianul Mario Monti, acum un deceniu, când a blocat fuziunea GE cu Honeywell, care fusese aprobată de Washington.

Oficialii de la Bruxelles s-au arătat consternaţi. “Dacă asta cer, nu vor obţine. Nimeni din Consiliu nu vrea un nou tratat, tocmai acum”, a declarat un diplomat al UE, care a adăugat: “Avem acordul fiscal şi destulă disciplină fiscală. Nici măcar olandezii nu vor un comisar care să le spună cum să impoziteze şi cum să cheltuiască.”

“Ştiu că multe state membre nu sunt încă pregătite pentru aşa ceva, din nefericire (…) dar aceasta nu schimbă cu nimic faptul că ne vom lupta pentru acest lucru”, a declarat Angela Merkel, stârnind ropote de aplauze.

Renunțare la suveranitate fiscală

Planul Schäuble este extrem de provocator. UE poate stabili ţinte de deficit, dar nu poate gestiona bugete, decât dacă o ţară solicită împrumut de salvare şi renunţă la suveranitatea fiscală.

Nu se ştie nici cum va reacţiona Curtea Constituţională a Germaniei. Anul trecut, a decis că atribuţiile Bundestag-ului în materie de buget sunt fundamentul democraţiei şi nu pot fi transferate niciunui organism supra-naţional.

Sursa: capital.ro