Politică

Zi neagra pentru Romania. 6 legi cel putin suspecte, pe masa Parlamentului

450-16-legea_comunicariiParlamentul Romaniei urmeaza sa voteze in plen 6 legi cel putin suspecte, care au fost in cea mai mare parte aprobate deja in comisii. Vezi ce ne pregatesc legiuitorii tarii.

Romania, paradis al spalarii de bani

Legea privind scutirea de impozite a jocurilor de noroc are menirea de a stimula functionarea salilor de jocuri dar in realitate va transforma Romania intr-un paradis al spalarii de bani, potrivit blogului Rezistenta Urbana.

“Ganditi-va un pic, bani murdari obtinuti din mita, trafic de stupefiante, arme si persoane sunt trecuti prin sali de jocuri si devin bani curati, fara ca statul sa opreasca circa 30% din castiguri asa cum face acum”, precizeaza sursa citata.

Daca nu se mai impoziteaza castigurile din jocurile de noroc in doua-trei saptamani Romania devine centrul mondial al spalarii banilor, apreciaza si jurnalistul de business Moise Guran, pe biziday.ro.

“Va dati seama ca in tara in care 4,5 milioane de oameni dau jumatate din castigul din munca statului sub forma de taxe si impozite, guvernul face o ordonanta in care propune stimularea jocurilor de noroc prin neimpozitarea castigurilor. Ca sa stimulam pacanelele, ma intelegi, ca nu pot fi monitorizate? Pai atunci de ce n-am renunta si la taxele pe munca, ca oricum evaziunea acolo e de 47%?”, intreaba Guran.

Eliberarea infractorilor

Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.

Proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani).

“Aceasta lege va scoate toti criminalii si coruptii din puscarii, ii va ierta de puscarie si pe tradatorii recent condamnati, precum si pe cei care inca n-au fost descoperiti. Practic toata activitatea DNA si DGA este stearsa cu buretele, ba chiar si faptele comise pana acum si inca netrimise in judecata sau nedescoperite devin iertate”, mai scrie Rezistenta Urbana.

Potrivit acestei surse, persoane politice recent iesite din inchisoare isi vor redobandi drepturile civile si politice (de a alege, de a fi ales) care urmau sa le dobandeasca peste cativa ani si scapa de interdictiile rezultate din condamnare.

“Eliberam puscariasii din inchisori pentru ca ne costa 2400 lei pe luna intretinerea lor” – aceasta este explicatia penibila si aberanta data de deputatul PC Bogdan Ciuca cand a fost intrebat de ce a aprobat legea amnistierii puscariasilor hoti, talhari, potrivit avocatului Iulian Urban.

Potrivit acestuia, solutia nu este eliberarea ci “sa-i punem la munca sa munceasca la autostrazi, constructii si isi merite mancarea primita iar puscaria sa ajunga loc de detentie si nu hotel de lux:

Legalizarea mitei

O alta lege care intra in dezbatere azi in Parlament este cea privind activitatea de lobby.

“Dupa cum multi dintre voi cu putin simt al ridicolului stiti, lobby-ul este un eufemism pentru activitatea de mituire a politicienilor. Este adevarat ca si in Statele Unite activitatea de lobby este reglementata, insa si acolo este o haina draguta pentru mita. In realitate, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta trebuie cat mai aspru pedepsite, nu scutite de un paravan”, mai scrie Rezistenta Urbana.

Exproprieri in interes privat

Legea minelor, legea special creata pentru Rosia Montana, a fost refacuta pentru a fi aplicabila la toate exploatarile miniere, insa prevederile abuzive raman – expropriere privata, trecerea peste avize, etc.

Legea a fost redactata in secret, pusa ieri pe masa comisiei, astazi intra in plen pentru a fi votata urgent.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat ca Legea minelor care va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii.

Iancu a mentionat ca aceaste lege se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana, potrivit Mediafax.

Puteri sporite pentru Camerele de Comert

O alta lege controversata este si cea prin care se vrea centralizarea aprobarii functionarii firmelor si controlul brevetelor si marcilor la Camera de Comert.

“Pana acum treburile astea erau raspandite la prea multe autoritati. Vor ramane in continuare la aceste autoritati (Registrul Comertului, OSIM) dar se adauga un strat in plus de control politic. Regimul devine restrictiv pentru firme, va trebui aprobata chiar si participarea la targuri si expozitii”, atrage atentia Rezistenta Urbana.

Parlamentari care emit legi, scutiti de raspundere

Legea privind eliminarea infractiunii de conflict de interese: legea care elimina practic continutul infractiunii de conflict de interese prevazuta la la art. 253 cod penal pedepsibila cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Potrivit legii, infractiunea “nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”, astfel eliminandu-se orice raspundere a politicienilor care emit acte normative – parlamentari, ministri.

Sursa: Daily Business