Politică

Vodafone rupe tăcerea! ”Există fire secrete care le permit autorităților să ne asculte în timp real”

interceptariVodafone, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din lume, a dezvaluit ca exista fire secrete care le permit agentiilor guvernamentale sa asculte toate convorbirile din aceasta retea. Mai mult, oficialii Vodafone au declarat ca tehnologia aceasta este foarte folosita in 29 de tari europene in care activeaza compania, dar si in alte zone din lume.

Compania a intocmit un raport gros cat o carte in care explica modul in care guvernele monitorizeaza conversatiile oamenilor.

Vodafone sustine ca nu e singura companie de telefonie care are fir direct cu statul, si ca aceasta tehnologie s-ar aplica in cazul tuturor operatorilor, scrie The Guardian.

Raportul celor de la Vodafone cuprinde aproape toate tarile europene, scrie yoda.ro.

Totusi, informatiile despre ceea ce se intampla in Romania sunt vagi, pentru ca in tara noastra e interzista prin lege divulgarea informatiilor privind metodele prin care telefoanele populatiei sunt ascultate, ori mesajele citite, chiar daca astfel de practici ar exista si la noi.

La fel se intampla si in Albania, Ungaria, dar si in Egipt, India, Malta, Watar, Africa de Sud si Turcia.

Sursa: Online Report

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Să ne înţelegem: Spionarea, ca fenomen nu poate fi oprită. Pur şi simplu dacă eu vreau să spionez o persoană, nu mă poate opri nimeni şi nimic. Diferenţa pe care ar face-o o lege de tip ”Big brother” este că informaţiile obţinute în urma spionajului neaprobat anterior ar putea fi folosite în justiţie. Adică ar introduce arbitrariul în ecuaţie: Dacă nu-mi place basca ta, o să caut eu niţel prin datele tale poate poate găsesc ceva să te înfund. Şi toată treaba asta va fi legală. Am observat pe forumuri că în general oamenii nu înţeleg acest aspect. Desigur că nu avem nimic de ascuns, dar se deschide o nişă de abuzuri asupra individului la nivel discreţionar. Adică ”mai marii” vor putea alege după bunul plac pe cine ”să calce” legal. Serviciile au activităţile lor, desigur, dar ca să te acuze de ceva, deocamdată e nevoie de un procuror şi de dovezi înainte de a-şi băga nasul în oalele tale.

  • @Paul, mai grav: acum daca SRI spioneaza fara mandat de la judecator intra direct la puscarie, la fel cu oricine foloseste metode de spionaj ilegale… dupa big brother ascultarile ilegale de astazi devin legale si oricine poate fi santajat fara nici un fel de scrupule de catre securistii din serviciile secrete exact cum faceau pe vremea lui ceasca cind racolau ciripitori santajati prin spionaj.