Una din cele mai dezvoltate tari din lume, Suedia, este la un pas de decizia de elimina folosirea banilor cash, in favoarea metodelor elecronice, relateaza Associated Press. In cele mai multe orase, nu se mai accepta cash pentru plata biletelor pentru transportul in comun, acestea fiind cartele prepaid sau cumparate cu un SMS de pe telefonul mobil. Un numar din ce in ce mai mare de magazine nu mai accepta decat carduri de debit sau credit, iar unele sedii de banci, unde se efectueaza tranzactii electronice, nu mai detin deloc bani cash.
“In unele orase, nu mai poti intra intr-o banca si sa folosesti bani cash”, se plange Curt Persson, presedintele Organizatiei Nationale a Pensionarilor din Suedia.Potrivit spuselor sale, acest lucru este o adevarata problema pentru batranii din zonele rurale, care nu au carduri de credit sau nu stiu cum sa le foloseasca.
Declinul utilizarii de bani cash este vizibil si in biserici. De exemplu, in Biserica Carl Gustaf din Karlshamn, vicarul Johan Tyrberg a instalat, recent, un reader de carduri, pentru a le fi mai usor enoriasilor sa faca donatii.Bancnotele si monedele reprezinta doar 3 la suta din economia Suediei, in comparatie cu o medie de 9 procente in zona euro si 7% in SUA.
Renuntarea la cash are si avantaje nebanuite. Potrivit Asociatiei Bancherilor Suedezi, rata criminalitatii a scazut semnificativ. Astfel, numarul furturilor din banci din Suedia a scazut de la 110, in 2008, la numai 16, in 2011, cel mai scazut nivel din istorie.
De asemenea, mai putine tranzactii cu bani cash inseamna si mult mai putine cazuri de mita, in comparatie cu tarile in care cultura banilor cash este mai puternica, gen Italia sau Grecia, potrivit profesorului de economie Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kepler din Austria.“Daca oamenii folosesc mai mult carduri, sunt mai putin implicati in activitati economice ilegale”, a spus profesorul, expert in economia subterana.
Pe de alta parte, poate creste riscul crimelor cibernetice. Numarul fraudelor computerizate a crescut la 20.000, in 2011, fata de 3.304, in 2000.
Oscar Swartz, fondatorul primului provider de Internet din Suedia, Banhof, sprijina ideea unei economii fara cash, insa sustine ca alte metode de plata trebuie sa fie introduse in schimb.
Totusi, nu este o surpriza ca Suedia este in fruntea acestui curent “fara cash”, avand in vedere accentul pus pe tehnologie si inovatie. Pentru al doilea an la rand, Suedia a fost pe primul loc in Raportul Global despre Tehnologia Informatiei, publicat de Forumul Economic Mondial. De asemenea, Economist Intelligence Unit a plasat Suedia pe primul loc in randul economiilor digitale, in 2010. Ambele topuri masoara cat de mult au integrat tarile respective tehnologia in economii.
Desi cei mai multi experti nu cred ca banii cash vor disparea cu totul prea curand, sunt de acord ca aceasta metoda de plata se va diminua, pe masura aparitiei altor optiuni.
sursa: scilair.com
Asta si montarea cipurilor personale sub pielea fiecarui individsi visul de aur al arienilor -CELA DE CONTROL TOTAL AL INDIVIDULUI SI DE DEPENDENTA TOATALA DE STAT se va infaptui glorios …toate dictuile fasciste si comuniste vor crapade invidie si vor adopta imediat sstemul IN FRUNTE CU COREEA DE NORD ! Uneori cei mai avansati tehnologic sint si cei mai cretini moral ,asa ca in cazul acesta al suedezilor …!Nu astia isi ofereau sranilor din sudul europei nevestele ca oranda de bun venit si ca consolare pentru impotenta lor ? Nu ei au fost sprijinitori ferventi ai nazismului ? Nu tot ei se dovedesc cei mai rasisti cind vine vorba de europenii din sud pe care ii dispretuiesc ? SA FIE LA EI ACOLO SI DOAMNE FERESTE LA NOI CA FACEM CA GRECII …REINVENTAM TROCUL SII NIMICIM PE SIONISTII MASONI SI MONDIALIZAREA LOR ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !
Probabil exista avantaje exista si dezavantaje, ramane sa vedem. Dar ma intristeaza ca a scazut numarul de banci sparte. Cred ca asta e una din putinele infractiuni care ma bucura: Sa furi de la hot! E dea dreptul religios :) si cand stii ca plateste asiguratorul , un alt hot, trece direct la sublim. Cat despre chip-uri si alte minunatii, sunt convins ca le evitam degeaba. avem telefoane, internet, televiziune digitala, gps… deja se stie unde suntem ce si cat gandim.
corect,dan!pacatosiivor PIERII pentru pacatele lor,chiar daca nu au cip pe mana…de cip sa se fereasca cei sfintiti,adica NEPRIHANITII