Politică

Spania, la un pas de colaps

Desi autoritatile de la Madrid braveaza, minimalizand efectele recesiunii, Spania se afla realmente la un pas de colapsul economic. Statul plateste dobanzi exorbitante, dar nu mai are de unde sa se imprumute, iar Argentina a nationalizat cea mai mare companie petroliera, detinuta de o firma spaniola.

Spania infrunta zi de zi criza, avand insa tot mai putina „munitie”. Somajul creste galopant, cheltuielile bugetare au fost taiate dur, generand ample miscari de strada, iar mai marii UE – adica Germania – au o singura reteta: austeritate financiara. Potrivit analistilor economici, statul spaniol se vede pus in situatia sa taie finantarile catre regiunile sale autonome, dar autoritatile locale din acele zone refuza sa accepte bugete derizorii. Spania mai are si o expunere de 78.8 miliarde de euro pe Portugalia (alt stat aflat in recesiune). Pe langa aceasta, guvernul spaniol are nevoie ca de aer de minimum 50 de miliarde de euro doar pentru acest an, pentru acoperirea cheltuielilor curente. Autoritatile se tem insa ca nu prea mai au de unde sa se imprumute, in conditiile in care dobanda obligatiunilor de stat a depasit 6%, prag de la care Grecia, de exemplu, a fost declarata „neoficial” in faliment. In mediile economice europene se vorbeste deja de salvarea Spaniei, suma necesara fiind de 370 de miliarde de euro.

Argentina a nationalizat o firma spaniola
Presedintele argentinian Cristina Fernandez a nationalizat YPF, cel mai mare producator de petrol din tara, controlat de grupul spaniol Repsol. Statul a preluat participatia majoritara detinuta de spanioli, dupa dispute intre administratia prezidentiala si companie privind scaderea productiei si programul de investitii. Directorul general al YPF a fost inlocuit cu ministrul planificarii, Julio De Vido, iar administratia prezidentiala va trimite Congresului argentinian un proiect de lege privind nationalizarea unei participatii de 51% din companie. Drept urmare, actiunile Repsol s-au prabusit ieri dimineata la Madrid cu aproape 10%, cea mai puternica scadere din ultimii trei ani, iar guvernul spaniol a anuntat ca va lua masuri decisive impotriva Argentinei in urmatoarele zile.

sursa: enational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu