Politică

Violare de domiciliu la guvern

Viata politică din România este plină de neprevăzut. Astfel, ieri, a avut loc primul „descălecat” al presedintelui Iohannis la guvern.

klaus-iohannis-sedinta-de-guvern-820x300

Sigur, posibilitatea participarii presedintelui la sedintele de guvern este prevăzută de Constitutie, in art. 87, dar această participare se poate realiza, din initiativa presedintelui, doar in trei ipoteze – atunci când ordinea de zi vizează „probleme de interes national privind politica externă, apărarea tării, asigurarea ordinii publice…” In celelalte cazuri, presedintele poate participa la sedintele de guvern doar „la cererea primului ministru”.

Ce s-a intâmplat ieri? Presedintele a fost autorul unei „violări de domiciliu” la guvern. Premierul a aflat de la ofiterii SPP ca presedintele vine la guvern pentru a participa la sedinta executivului. Nu existau pe ordinea de zi teme care să justifice auto-invitarea presedintelui, astfel incât participarea la sedinta de ieri putea să aibă loc doar la invitatia premierului, invitatie care nu-i fusese adresată. Chiar si asa, atunci când doreste să participe la sedinta de guvern, participarea presedintelui trebuie anuntată. Asa cum trebuie anuntate si persoanele impreună cu care presedintele doreste să participe (Vezi St. Deaconu, in vol. I. Muraru, E.S. Tănăsescu, Constitutia României, C.H.Beck, 2008, p. 815).

In plus, dacă presedintele dorea să se consulte cu guvernul pe „probleme urgente si de importantă deosebită”, avea la dispozitie art.86 din Constitutie, referitor la „consultarea guvernului”.

Se inscrie, oare, actiunea de ieri a presedintelui in categoria „abuzului in serviciu”? Dacă ar fi asa, prejudiciul fiind sub 200000 lei, el ar putea  beneficia de proiectata OUG referitoare la gratiere.

Autor: Adrian Nastase

Sursa: Adrian Nastase Blog

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • E de mind control! Auzi, sa afli di la SPP ca vine presedintele in vizita la sedinta de guvern!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Presedintele declara public ca a aflat de inundatii, de la tv; aproba, demite prin smssss; accepta demisii SRI de rang inalt scrise-n fuga kalululuuuiiii pe-un colt de masa, motivat medikal in unele cazuri, in condtiile in care adevaratii suferizi de afectiuni neuropsihiatrice, tulburati comportamental de putere, delir de grandoare, tremens etc, hahaiala cr in puseu acut, ocupa functii de unde trag sforile celor care-i induc, conduc si manipuleaza.
    Pe agenda de tara in dulcea armonizare legislativa europeana se consemneaza construirea unui nr de 7 penitenciare, in caz contrar: infrigement, penalitati de 80 mil. eur, 8 spitale regionale; Ideea e ca, in fata lui Dumnezeu, toti suntem egali, si in conformitate cu dispoz. art 16 alin 2 din Constitutie, “Nimeni nu este mai presus de lege”, cu exceptia…CSAT, SRI & CO din motive de siguranta si securitate nationala, planetara, cosmica. Oare ce se va construi mai intaii: spitalu’ sau penitenciaru’?! Ideal ar fi, o clinica/institut/statiune de consiliere, socializare, reumanizarea omului de catre om.

Abonează-te la newsletter