Politică

Viktor Orban: Europenii se împușcă singuri în picior

images-1Premierul Ungariei, Viktor Orban, afirmă într-un interviu citat de agențiile de presă internaționale, că sancțiunile economice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană înseamnă pentru europeni că ”se împușcă singuri în picior”. În opinia lui Orban, aceste măsuri trebuie să fie revizuite.

“Politica de sancţiuni dusă de Occident, adică de noi, o consecinţă necesară a ceea ce face Rusia, ne provoacă mai mult rău nouă decât Rusiei. În politică, astă se numeşte să te împuşti singur în picior”, a afirmat Orban într-un interviu acordat unui post de radio. Viktor Orban a reafirmat vineri că va încerca să obțină susținerea mai multor state membre UE pentru propunerea sa de revizuire a regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și a cerut organizarea unui summit european pe acest subiect.

Ungaria depinde în mare măsură de importurile de energie din Rusia şi la începutul acestui an autorităţile de la Budapesta au convenit cu compania Rosatom să extindă singura centrală nucleară din Ungaria, într-un proiect de 10 miliarde de euro.

Rusia este şi cel mai mare partener comercial al Ungariei din afara UE, cu exporturi de 2,55 de miliarde de euro în această ţară, în 2013.

“UE nu trebuie doar să despăgubească într-un fel producătorii, fie ei polonezi, slovaci, ungari sau greci, care suportă pierderi, dar întreaga politică a sancţiunilor trebuie regândită”, a spus Orban.

Comisia Europeană ar putea adopta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a ajuta exportatorii din UE afectați de embargoul rus ce vizează produsele agroalimentare occidentale.

Agricultura ungară nu figurează printre cele mai afectate de embargoul decis de Moscova ca măsură de retorsiune la sancțiunile occidentale.

Autor: Constantin Dutu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

Abonează-te la newsletter