Politică

Vestul și REstul. Un caz autohton de auto-colonizare

resizeRefugiații sunt „nasoi” sau nu, that is the question (în cuvintele unui universitar clujean)?

Experiența noastră de refugiați economici și imigranți din ultimele decenii ne-ar fi putut face mai toleranți, dar situația e inversă. Ne identificăm cu vesticii, nu cu refugiații conflictelor din Orientul Mijlociu sau cu imigranții.

Reacția mea este punctuală la un comentariu recent citit pe internet aparținând universitarului Horia Avram, dar se poate extrapola și la alte intervenții mai de centru dreapta, mai ales că perspectiva opinentului este presupus nuanțată, spre deosebire de limbajul sentențios al unor comentatori publici extremiști. În sensul în care, da, avem și noi experiențe de migranți de care putem fi mândri, refugiații se pot integra, avem dubii și dileme, nu tranșăm problema, ceea ce oferă iluzia medierii și înțelegerii celuilalt.

Spre deosebire de alte persoane care reacționează polemic la adresa unor persoane pe care nu le cunosc, eu reacționez invers. De ce? Pentru că posibilitatea rezoluției ulterioare este mai la îndemână în cazul unor polemici amicale ale unor oameni care socializează în aceleași medii, se intersectează la evenimente publice ori beau bere împreună.  I-aș încuraja și pe alții să reacționeze la fel, pentru că spațiile publice locale sunt mult prea afective și tactile și nu dau posibilitatea unui dialog rațional de idei:

„-dar daca e razboi acolo de unde sunt ei, imigrantii, de ce vin mai ales tinerii barbati? Au ramas cumva femeile, copiii si batranii sa infrunte sangerosul dictator?

-sunt ei, acesti bieti imigranti gata sa se integreze, asa cum au facut europenii si alti imigranti la momentul lor?

-dar daca dintre astia care cer acum azil politic vor fi unii care vor pune maine bombe? [temere legitima, daca e sa consideram evenimentele triste din ultimii ani]

-sau poate vor munci, se vor integra si vor contribui la dezvoltarea economica si demografica a Europei [ar fi fain!]

-dar, inca o data, daca astia sunt nasoi?” (mai multe aici)

Problema migrației refugiaților nu este contextualizată, în ciuda evidenței statisticilor. Deși datele arată că doar 3% (peste 300.000) dintre refugiați sirieni au venit spre UE, comentariile în spațiul public sunt rasiste și xenofobe cu privire la o presupusă invazie pentru a profita de sistemul de drepturi civile și de sistemul de asigurări sociale din Europa. Deci, la o populație de 20 de milioane de sirieni, 12 milioane sunt refugiați. 8 milioane sunt refugiați interni, și-au părăsit casele, dar au rămas în Siria. 4 milioane au migrat spre țările vecine. Iar peste 300.000, cei cu resurse, au venit spre UE. În condițiile astea, noi nu mai discutăm rațional despre faptul că nu e o invazie migratoare. Ori că ar trebui să primeze considerațiile civice și umanitare și Convenția de la Geneva la care statele europene și UE au aderat, dar care nu sunt respectate (vezi aici un video cu Hans Rosling), ci dilematizăm dacă refugiații sunt posibili teroriști și dacă vor să se integreze în UE, care sunt considerente ulterioare ce nu se aplică acestui cadru privind refugiații de război.

Un alt aspect este legat de integrarea superioară  a europenilor. Istoria ne arată că europenii au fost, prin liderii lor, cei mai mari criminali ai istoriei, chiar și dincolo de experiența totalitarismelor secolului XX. N-au adus doar „civilizație”, ci au decimat populațiile Americilor, Australiei și ale altor țări din Africa și Asia transformate în colonii. În urma acestui proiect „integrator” care a condus la exterminarea a zeci de milioane de nativi, coloniștii europeni au „integrat” apoi alte populații africane în Americi pentru a face muncile de sclav pe care europenii nu le doreau.

Apoi, pericolul terorist este adus în discuție fără a discerne impactul devastator în Orientul Mijlociu al războiului neoconservator împotriva „terorismului” declanșat de administrația Bush și de aliați. Dacă e să balansăm daunele teroriștilor în rândul europenilor, vom descoperi că efortul războinic al americanilor și europenilor în Orientul Mijlociu, în Irak și Afganistan și în țările învecinate e mult mai mare.

România nu e străină de aceste războaie de „democratizare”, cum au fost numite de americani, căci am cheltuit aproape un miliard de dolari (alte cifre mediatice oficiale sunt de 500 de milioane de  euro în Afganistan și de 100 de milioane în Irak, dar lipsesc calcule amănunțite ale cheltuielilor). Așadar, noi nu ne asumăm nicio responsabilitate, alături de americani, în creșterea influenței ISIS în regiune ca urmare a destabilizării regimurilor anterioare? Suntem capabili să strângem sume similare pentru eforturi de întrajutorare și nu pentru susținerea războiului, așa cum am văzut imagini cu armata germană?

În cel mai bun caz, integrarea sirienilor și a altor refugiați este văzută din perspectivă economică și demografică. Celălalt e redus la stadiul de resursă și de „capital uman”, se poate infera, bună de utilizat pentru joburi pe care europenii vestici le refuză. Ori refugiații sunt integrați strategic din cauza unei presupuse natalități sporite (doar 2,3 și în scădere în Siria) sau ca influx de angajați pentru a menține sistemul european de pensii.

Cam nasol, nu?

Autor: Adi Dohotaru

Sursa: SocialEast

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • SI PUII DE HIENA SUNT DRAGUTI ….DAR NU TREBUIE SA-I LUAM ACASA LANGA COPII. (asta numai daca esti incostient) ….si MERKEL le face avansuri……haideti ca va primim ….cat de multi….va asteptam !!!! E O PR0AS7A !!! Cum gestionezi ??? ii trimiti in Estul Europei?

    O sa aduca razboaie,violuri,fanatism si crime…..este evident cotropirea popoarelor din Europa…..trebuie sa-i trimitem inapoi daca tinem la viitorul nostru…Urgent !

  • Cel mai bun articol despre refugiatii sirieni veniti in EU. Felicitari autorului: Adi Dohotaru !!! Adevaru-i atat de clar: totu-i sub control! Europa face un tam,tam colosal pe tema catorva mii de refugiati pentru a arata cetatenilor ei de necesitatea obligatorie de-a participa militar la conflictul din Siria,langa america(fratele mai mare),conflict creat chiar de occident….Cât priveste pozitia romanilor ,vreau sa cred ca ea este una toleranta,plina de conpasiune si empatie la conditia limita de-a fi obligat sa-ti iei lumea in cap ca refugiat de razboi si implicit economic,dar aceasta pozitie nu se face auzitita…. Tot ce se aude de la romani,se aude de la cei cu scoala de predicatori la washington si facuti cetateni americani la apelul bocancilor,fie sunt postaci cu foamea in fizic care ar vinde-o si pe ma-sa pentru un polonic de fasole cu ciolan…

  • 1) Sarim peste filozofie si ne trezim putin la realitate?
    – SCRISOAREA unei romance din GERMANIA despre comportamentul IMIGRANTILOR
    http://bit.ly/1JXf8pT

    – Ce a vazut o romanca in gara din Viena: „IMIGRANTII au haine de firma si telefoane scumpe”
    http://bit.ly/1g2dwPf

    Nu doar romanii din diaspora confirma comportamentul infect al acestor salbatici:
    – Busride from hell: Polish blogger reveal that Muslim “refugees” spit and threw feces at Europeans, dragged female driver by the hair
    http://bit.ly/1hMUzS7

    2) Vreti sa vedeti cu adevarat ce inseamna “diversitatea” si “multiculturalismul”? Nu de altceva, dar sa vezi ce inseamna sa salvezi salbatici.

    African Immigrants rampage holiday city in Spain
    https://www.youtube.com/watch?v=_nOoApMMz88

    Watch African migrants destroy southern Italy
    https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI

    Exista un motiv bine intemeiat pentru care anumite tari si chiar continente intregi sunt in felul in care sunt. Treaba cu colonialismul tine pina la un punct, restul…

    3) Cum o fotografie face cat 1000 de cuvinte…
    Cateva sugestii poate le salvati ca wallpaper pe desktop:

    – si africanii sunt oameni
    http://bit.ly/1O6ifgI
    http://bit.ly/1LcVdjb
    http://bit.ly/1LRHEbQ
    http://n.pr/1ipSsnQ
    http://bit.ly/1Nbsz6m

    – islamul, oreligie pasnica vine in Europa
    http://bit.ly/1IRESyv
    http://bit.ly/1JYTiCd
    http://bit.ly/1g3uyMY
    http://bit.ly/1O6iwAy
    http://bit.ly/1UA5fQl
    http://bit.ly/1JJFGHp

  • Tuturor ne este mila de situatia de fata, dar trebuie tratat totul cu prudenta. Nu se stie cati dintre cei refugiati pot fi teroridti sau altele.

  • “Din coada de câine nu poti face sita de matase”…! Sunt dezamagit pana la suferinta de lipsa totala de umanism,eruditie,si ospitalitate a postacilor romani de mai sus. Folosesc exemple negative aflate in minoritate si le prezinta ca fiind determinante,se folosesc de previziuni imaginare si reaua intentie la adresa unor oameni care fug de razboi,pentru a convinge cat mai multa lume ca emigrantii sirieni sunt animale,teroristi,etc. Ciudat este ca puhoaiele de romani care au dat navala in occident ca un roi gigantic de lacuste,puse pe ciordeala de izmene din magazine si capatuiala pri prostitutie erau mai inspaimantatoare si mai demne de ingrijorare decat ce vedem astazi la sirieni. Dar asta s-a uitat…!!! Nu vad macar un singur om care sa scrie ca daca america nu aducea pustiirea in tara lor ,acesti oameni erau de sine statatori,acasa la ei,de mii de ani,pana acum.Nu vad un singur roman sa scrie ca RAZBOIUL AR TREBUI OPRIT,NU BIETII OAMENI CARE FUG DE EL…Sa va fie rusine,romani fara minte care in zdrente ati ajuns fara mila si razboinici va vedeti acum…!!!

  • Din coada de câine nu poti face sita de matase”…! Sunt dezamagit pana la suferinta de lipsa totala de umanism,eruditie,si ospitalitate a postacilor romani de mai sus. Folosesc exemple negative aflate in minoritate si le prezinta ca fiind determinante,se folosesc de previziuni imaginare si reaua intentie la adresa unor oameni care fug de razboi,pentru a convinge cat mai multa lume ca emigrantii sirieni sunt animale,teroristi,etc. Ciudat este ca puhoaiele de romani care au dat navala in occident ca un roi gigantic de lacuste,puse pe ciordeala de izmene din magazine si capatuiala pri prostitutie erau mai inspaimantatoare si mai demne de ingrijorare decat ce vedem astazi la sirieni. Dar asta s-a uitat…!!! Nu vad macar un singur om care sa scrie ca daca america nu aducea pustiirea in tara lor ,acesti oameni erau de sine statatori,acasa la ei,de mii de ani,pana acum.Nu vad un singur roman sa scrie ca RAZBOIUL AR TREBUI OPRIT,NU BIETII OAMENI CARE FUG DE EL…Sa va fie rusine,romani fara minte care in zdrente ati ajuns fara mila si razboinici va vedeti acum…!!!

  • Nu vad un singur roman sa scrie ca razboiul trebuie oprit si nu oamenii care fug de el ! Sa va fie rusine ! Romania are 5 000 000 de emigranti,toti economici…!!!